Капибара – един екзотичен домашен любимец

Напоследък стана много модерно да се отглеждат у дома екзотични животни.
Ето защо, заедно с най-популярните домашни любимци като кучета, котки и хамстери, в домовете на хората започнаха да се появяват и много други интересни видове. Един от тях е и капибара.
Капибара е най-големият гризач в света. Родината му е Южна Америка, а като негов най-близък роднина можем да посочим морското свинче. Те доста си приличат и по външен вид, но с тази разлика, че капибара има някои допълнителни приспособления за придвижване под вода.
Освен това, капибара е и с доста по-внушителни размери. Средната му дължина е метър - метър и двадесет сантиметра, а теглото му – около 45 килограма! Разбира се, има и значително по-едри екземпляри, а в миналото са се срещали и такива, които са били близо осем пъти по-големи от тези, които съществуват сега.
Капибара е много интересно и дружелюбно животно. В дивата природа то живее близо до водни басейни, тъй като е отличен плувец и гмурец. Обикновено обитава гъстата растителност около езера, реки или блата и затова не е чудно, че на някои езици името му се превежда като „господар на тревите“.
Капибара се справя отлично както на сушата, така и във водата. Крайниците му са снабдени с ципи, които подпомагат придвижването му във водна среда, тъй като точно водата се превръща в негово убежище от опасните хищници. Всъщност капибара може безпроблемно да издържи до пет минути под водата, а когато се налага, е в състояние дори да спи там, като подава на повърхността само носа си.
Храни се с растителна храна – предимно трева или водни растения, но си похапва също и кора от дърветата, както и някои плодове. Любопитното е, че подобно на познатите ни преживни животни, капибара също може да „повръща“ храната си, за да я сдъвче отново.
Козината на този бозайник е доста рядка, ето защо той често се търкаля в калта, като така си създава нещо като „броня“ от засъхнала кал, която го спасява от слънчеви изгаряния.
Обикновено женската ражда веднъж годишно, като бременността трае около 110 дни. Броят на родените малки може да варира от 3 до 8. Майката ги кърми около четири месеца, въпреки, че те започват да се хранят с трева още след първата седмица от раждането си.
Капибара лесно се опитомява и привързва към хората. Тези животни са много интелигентни и могат да бъдат научени на различни трикове. Не е трудно и да се приучат да ходят на каишка, подобно на кучетата. Но важно условие при тяхното отглеждане, е осигуряването на воден басейн, където животното може да се гмурка.
Изхранването им е лесно. Семена, плодове, зеленчуци, трева или сено са напълно достатъчни за тяхното ежедневно меню.
Все пак бъдете внимателни с капибара, особено ако отглеждате мъжки екземпляр. В периода на размножаване той може да стане доста агресивен, за това се препоръчва кастрация между 6-ия и 9-ия месец.


Ключови думи: капибара, произход, размери, хранене, отглеждане, бременност, отглеждане, най-големия гризач