Канарче - произход

Канарчетата, съвсем логично, произхождат от ... Канарските острови. Всъщност това е един архипелаг, който е съставен от тринадесет острова и се намира на по-малко от сто километра от западните брегове на Африка. Тоест тези сладкопойни приятели идват от едно топло място, покрито с разнообразна и буйна растителност. Как канарчето е дошло в Европа? Ами когато Канарските острови били открити от испанците и португалците, те не останали безразлични към обаянието на това екзотично птиче и го пренесли на територията на Европейския континент.
То веднага станало пръв любимец в средите на аристократите. Интересен факт е, че търговията с канарчета се превърнала в много успешен бизнес за испанците, които дори наложили забрана за изнасянето на женски канарчета извън границите на страната.
За да задоволят нуждите на пазара, местните жители дори започнали да кръстосват канарчето със сродни местни видове.
Всъщност дивото канарче е птица с големината на врабче. Неговото латинско наименование е Serinus canaria. Първата част от това наименование е свързано с мита за Сирените, които са известни със своята сладкогласност, а втората част от името е посветено на тяхната родина – Канарските острови.
Канарчето принадлежи към семейство Чинкови, които обхващат близо 500 различни вида, между които още овесарки и чинки. Най-многобройна е тяхната популация на места като Тенерифе, Гран Канария, Гомеро, Йеро и Палма. Можете да ги срещнете още и на Азорските острови, както и на остров Мадейра.
Разбира се, това е свързано с климатичните особености на тези райони. Вечното лято е е една от най-важните им особености, при това на тези места температурите не надвишават идеалните 24 градуса, защото се намират в близост до Атлантическия окен. Въздухът е с висока влажност, което от друга страна благоприятства развитието на буйна растителност.
Окраската на дивите канарчета не е ярка. Мъжкият има жълто-зелен гръб с тъмни ивици и много широки пера, окрасени със сиво по краищата. Шията отстрани е пепелно сива. Цветът на гърдите назад става все по-светъл и по-жълт, а коремчето им е бяло или жълто-зелено. Опашката е тъмно-сива, почти черна, със светли връхни перца.
Обикновено дивите канарчета се заселват в горите, разположени по склоновете на планите, но могат да бъдат забелязани и в градините. Храната им се състои от семена на растения, но обичат също плодове и насекоми. Основното им меню включва семенца от канарска трева, която расте в изобилие по тези места. Когато не са в период на гнездене, дивите канарчета живеят в ята.
Размножават се бързо, защото отглеждат до 3 люпила годишно. Техните гнезда са разположени по високите части на дърветата и са изработени от стръкчета трева, а дъното грижливо е застлано с растителен пух.
Женските диви канарчета снасят около четири-пет яйца, които имат сиво-синкав цвят и са покрити с кафяви петънца. Яйцата се мътят 13 дни. Докато женската лежи в гнездото, мъжкият поема функцията на охранител и яростно защитава гнездото от чужди посегателства – най-често от други самци. Едновременно с това оглася територията си със своя прекрасен репертоар от мелодични звуци.
След излюпването на пиленцата двамата родители си поделят родителските грижи. След около 18 дни децата вече са пораснали достатъчно, че да могат да водят самостоятелен живот, а родителите се приготвят за създаване на следващото си поколение.


Ключови думи: канарче, произход, хранене, размножаване,гнездо