Див полски заек

Дивият полски заек (Lepus europaeus) е средно голям вид бозайник от семейство Зайцеви (Leporidae).
Той е доста разпространен в България. Пренесен е в Европа от Америка и Австралия.
Дължината на тялото му достига до 68 см, а тази на опашката - до 8 см.
Дивият полски заек тежи около 5 кг. Той е много бърз и при нужда може да развива скорости до 60-70 км/ч.
Характерна особеност е разликата в дължината на предните му и задните му крайници.
Докато предните са с дължина едва около 20 см., то задните достигат цели 35 см.
Това негово приспособление го превръща в идеален скачач.
Окраската му може да варира от ръждивокафява до сивокафява, но коремчето обикновено е бяло.
Дивият полски заек живее поединично. Когато обаче настъпи размножителният период, могат да се забележат групи от по няколко заека.
Дивият полски заек е предимно нощно животно, което означава, че е активен през нощта, а деня прекарва в почивка и сън.
Също така той е заклет вегетарианец и се храни изключително с растителна храна. През зимните месеци, когато липсва растителна маса, той оцелява, като си похапва от кората на дърветата.
Друго характерно за него е, че през зимата сменя окраската си и се облича в по-светло кожухче. Този трик в голяма степен го предпазва от неприятели, каквито и без това си има в изобилие.
Дивият полски заек устройва леговището си най-често на повърхността на земята. Местата, които предпочита са гъстите шубраци или някои по-едри единични храсти.
Размножава се сезонно, в периода от ранна пролет до късна есен.
Бременността на женската продължава между 43 и 47 дни. /За сравнение, домашният заек износва своите ембриони за много по-кратък срок – от 28 до 32 дена./
Дивият полски заек ражда едва три-четири малки, всяко от които тежи от 90 до 140 грама.
Броят на новородените диви зайчета е много по-малък в сравнение с тези, на домашния му братовчед, който може да се похвали с далеч по-многочислено семейство - от 9 до 16 малки.
За сметка на това обаче, новородените диви зайчета се раждат напълно окосмени и прогледнали. Това е свързано с тяхното оцеляване. Още от първия си ден те могат да се хранят, а само няколко дни след раждането си, вече са напълно готови да водят самостоятелен начин на живот.
Много хора считат, че Дивият полски заек е родоначалник на Домашния, но това е абсолютно погрешно.
Всъщност става дума за два съвсем различни рода – Oryctolagus /за Домашния заек/ и Lepus /за Дивия заек/.
Между тези два рода съществуват големи биологични различия и това е причината, поради която е невъзможно получаването на кръстоска между тях.
Отговорни за това са най-вече хромозомите, които са материалните носители на наследствените заложби при всички организми. Техният брой за всеки животински вид е строго определен и постоянен. При Дивия полски заек хромозомите са 48, а при домашния му роднина те са едва 44. Разбира се, върху забраната за кръстосването на двата вида влияят и още много други специфични биологични особености.


Ключови думи: див заек, размери, произход, размножаване, хранене, бременност