Котки: Разрушителното драскане

Номерът е да обучите вашата котка да драска с нокти, където искате.
Някои хора мислят, че драскането от страна на котката по мебелите е отражение на нейната неприязън към любимото ви обзавеждане или опит да получи повече внимание. Всъщност котките драскат обектите в обкръжението си поради много причини.
Например, понякога котките се опиват да премахнат мъртвият външен слой на ноктите си, маркират територия, като оставят не само миризма, но и визуален маркер (те имат аромат жлези на лапите си).
Драскането по мебелите е нормално и инстинктивно поведение и не трябва да ги отказвате напълно от него. Вместо да им слагате забрани е добре да им дадете нещо, на което могат да си точат ноктите на воля.

Стъпка 1: Гледайте и се учете
Какво е приемлив обект? Естествено, това не е диванът, килимът, или перилата на стълбището. Нека да погледнем на какво, кога и как котка драска. Какво драскат котките? Нещо с нехлъзгаща се, разбира се или грапава текстилна повърхност, нещо, в което ноктите и наистина могат да потънат.
Когато драска повърхностите? Когато се събуди от дрямка, когато иска да отбележи територията си, или когато е са развълнувана за нещо, както когато се прибирате от работа.
Как драска повърхностите? Някои котки обичат да се изправят срещу вертикална повърхност; други предпочитат хоризонтални предмети, като докато дращят си придържат задниците във въздуха за опора.

Стъпка 2: Не драскай тук
След като сте разбрали предпочитанията на котката си, сте на половината път до финала
Котките много обичат да драскат по тапицирани предмети, да си забиват ноктите. Обичат да се катерят и да си играят като хващат с лапите си като лепка, особено листчета, сламки, шнурове, да драска по килима и да се засилва като си забива ноктите по него.
Много от котките не обичат миризмата на цитрусови плодове или ментол. Опитайте да закрепите топки памук, напоени с ментол или цитрус по местата които обичат да драскат, или пък натъркайте мебелите на които се изявяват.
Може да ви се наложи да използвате неприятната за котката смес многократно, докато животинката не свикне, че не и е позволено да драска по мебелите, което може да отнеме седмици или месеци. Котките просто искат да се забавляват
Има много неща, които могат да задоволят нуждата на вашата котка да се си точи ноктите.
Можете да използвате здраво въже, което да усучете върху изпратена метална тръба, да пригодите специално подложка от велпапе или да направите нещо като голяма книга с кора от дърво, докато котката свикне с условията на живота на закрито.
Предметите, по които може да драска котката ви може да са най-различни, вие сами преценете дали да са свободно стоящи, дали да лежат на пода, или да висят от дръжката на вратата. На някои котки им е все едно какви точно ще са позволените предмети за точене на нокти, и може да ги сменяте доста често.
Когато сменяте играчката за нокти, трябва да разтриете малко коча билка в нея, за да я забележи веднага котето и да е още по-привлекателна за него.

Стъпка 3: Местоположение, местоположение, местоположение
Сложете предметът за нокти, където котката предпочита - в непосредствена близост до леглото и, за да може веднага след като дремне или и се прииска да направи един бърз тур по приспособлението.

Кое е най-подходящо драскане
Мнението ни за това кое е най-подходящо, за вашата котка да драска на него са възглавничките, във всички възможни форми, размери и материали, които можете да намерите в магазините за домашни любимци, както и в интернет. Ако сте сръчни и искате да си направите сами такава възглавничка, можете да намерите подходящи груби платове онлайн.

Кажете „спри” на котето си
Мъмрете котката си само ако я хванете в момент на дращене извън позволените й предмети. Ако си вземе забележка след смъмрянето значи знае, че сбъркала.
Никога не викайте или удряйте котката като наказание. Тя може да започне да ви избягва напълно.
Ако все пак се хване котката ви да драска на непозволени места я прекъснете като направите силен шум (плеснете с ръце, разклатете кутия със стотинки или камъчета, плеснете по стената) и я пренасочете към предметите, които са за целта. Правете това последователно, за да я научите.

Подрязването на нокти
Домашните котки не показват толкова често ноктите си, колкото котките, които живеят на открито. Ако не подрязвате ноктите на котката си, те могат да се изкривят и забият в кожата и, което да доведе до инфекция, болка и затруднено ходене. Проверявайте ноктите на котката си на всеки няколко седмици, за да видите дали са за изрязване.


Ключови думи: котки, драскане, драскане по мебели