• Екзотични животни за апартамент

  Както знаем, повечето от екзотичните животни, които се отглеждат в домашни условия са много тихи и спокойни и за това могат лесно да се отглеждат в апартамент. Ако нямате проблем със съседите си, можем да ви дадем няколко съвета за подходящи отглеждане в апартамент екзотични животни.

  1. Зайци
  Тези сладури са много общителни и отглеждани в апартамент се държат като котките. Могат да бъдат обучени да се разхождат на свобода, а може да си стоят и в клетката. Когато ги отглеждате в клетка изберете правилния размер и е добре да ги кастрирате, за да не маркират постоянно и да са здрави. Оставяйте в клетката им клечки, за да се занимават, защото иначе на свобода могат да повредят и изядат килимите и мебелите ви.

  2. Поровете
  Тези животинки са много активни, социални и обичат да си играят. За тях ви трябва доста голяма клетка, като е хубаво да ги разхождате и извън нея. Те също трябва да бъдат кастрирани, за да са здрави. Поровете имат навик да се крият в малки пространства, за това не ги оставяйте без надзор.

  3. Плъхове
  Те също са подходящи за отглеждане в апартамент като домашни любимци. Имат много дружелюбно поведение и лесно могат да се опитомят. Обичат много да си играят и да се катерят по стопаните си. Добре е да ги отглеждате по двойки, в голям клетка. Понякога са много активни през нощта.

  4. Мишки
  Мишките също могат да се отглеждат в домашни условия, но по-добре гледайте да са женски, защото мъжките имат по-силна миризма. Много са социални и игриви. Опитомяват се лесно, но не забравяйте, че са много бързи и не се отглеждат с по-големи гризачи. Тяхната клетка може да е по-малка, в която можете да поставите играчки и всичко необходимо.

  5. Хамстерите
  Трябва да знаете, че сирийските хамстери се отглеждат по един, но хамстерите джудже могат да са по няколко в клетка. Опитомяват се лесно и се отглеждат в по-малки клетки. Ко в клетката им има играчки и други аксесоари за тях могат много да се забавляват.

  6. Джербили
  Това са социални животни, които могат да бъдат опитомени. Те живеят най-добре по двойки, като поради размерът им не ви е необходима голяма клетка. Много са интересни за гледане, защото правят големи лудории с аксесоарите в клетката си.

  7. Морски свинчета
  Това са много социални животни, които лесно се опитомяват. За тях ви трябва по-голяма клетка, като в нея е добре да се отглеждат поне две морски свинчета. Дори да има пространство в клетката е добре да ги пускате да потичат извън нея, да играят и разгледат света извън границите си. Характерното за тях е, че могат да вдигат много силен шум, особено когато им дадете храна и започнат да я търсят в трината.

  8. Влечуги
  Можете да отглеждате и много влечуги, като какво ще изберете зависи само от това колко пари можете да отделите за животно. Обикновено, влечугите не са толкова социални като бозайницте.

  9. Добър избор за любителите и хората, които нямат големи пространства са гущерите - леопардови гекони, гребенест гекони, брадати дракони и anoles.

  10. Змиите също са добър избор, като можете да гледате царевични змии, крал змии, млечни змии и сачмени питони.

  11. Костенурките не са много подходящи за апартамент, защото се нуждаят от воден резервоар. Отглеждат се по-добре в къщи с дворове.

  12. Таралежите също могат да се опитомят. Те трябва да се отглеждат в подходяща клетка, от която да се извеждат редовно на разходка. Таралежите са най-активни през нощта.

  13. Прилепите са много активни и игриви животни, които много добре се разбират със стопаните си. Те се отглеждат в голяма клетка, която трябва да е много висока. Знайте, че не е толкова лесно да покриете всички нужди на тези създания.

  14. Жаби е нуждаят от много пространство и ще е трудно да ги гледате в апартамента си. Има няколко възможни варианта – водни жаби, полу водни жаби и големи жаби. Не забравяйте, че жабите могат да пеят и няма да ви е толкова спокойно.

  15. Раците отшелници са много интересни за отглеждане. Те са социални и въпреки наименованието им, живеят най-добре с други раци отшелници. За целта ще ви е нужен голям резервоар, за няколко малки раци.

  16. Охлювите се отглеждат в аквариум, в които трябва да има земя и малко вода. Грижите за тях са лесни, но не е добре да ги пипате.

  17. Тарантулите са доста нестандартно за гледане в дома животно, заради славата им. Въпреки това се гледат много лесно, тихи са, чисти и се нуждаят от много малко пространство и ядат щурци. Трябва да внимавате да не избягат от клетката си.

 • 14.06.2014
 • Полезно

 • Брадати дракони

  Едно от най-предпочитаните за отглеждане в домашни условия влечуги е брадатия дракон. Това е едно много интересно и изключително популярно животно, което няма как да не ви впечатли не само с външния си вид, но и с характера си.
  Брадатите дракони произхождат от пустиня на Австралия и са много добродушни влечуги, които се отглеждат много лесно. Ако се грижите добре за тях ще бъдат много добри и щастливи. Те носят наименованието си, заради подобието на брада, което имат вместо гуша. Интересното при този вид гущери е, че от жълтеникаво сиви стават червени ако усетят заплаха или видят съперник.
  Брадатият дракон живее в сухи, скалисти райони – пустини или полупустини. Те са умели катерачи, които обичат да стоят на клоновете на дърветата или в храстите, в близост до малки градчета или селца. Характерното за тях е, че като всяко едно студенокръвно влечуго обича да се препича на някоя скала. Няма как да не сте гледали реклама или филм, в който има брадат дракон, на някоя скала или дърво. Това е напълно типично за него.
  Най-предпочитан за отглеждане е брадатия дракон, който по принцип се среща в централната част на пустинята в Австралия. Този вид влечуго е много популярно и в повечето зоологически градини, заради негови благ характер и лесно отглеждане.
  Той има широка, триъгълна глава и сплеснато тяло с бодливи люспи, подредени в редици, гърлото му, което наподобява брада покрита с бодливи люспи се разширява, когато е застрашен, и в задната част на главата става като пелерина. Трябва да знаете, че люспите на брадатия дракон само изглеждат остри и плашещи, но всъщност не са много остри.
  Мъжките брадати дракони растат от 40 до 60 см дължина, а женските от 30 до 51 см. Популярността им се дължи и на факта, че в Австралия е забранено да се ловят и да се търгува с тях, но всички знаем, че когато някой реши ще намери начин да се сдобие с това удивително влечуго.
  Те са много популярни и сред децата, които също могат да се грижат за тях. Приятелската им и спокойна природа е водеща при избора на този вид екзотично влечуго. Те живеят в продължение на около 8 до 12 години, при добри грижи. Хранят се предимно с листни зеленчуци, плодове и насекоми, като когато са малки се хранят основно с насекоми, като щурци, мухи, ларви, червеи, копринени буби и други.
  Важно е да знаете, че като са малки брадатите дракони трябва да ги храните основно с насекоми и много малко зеленчуци, а когато пораснат – точно обратното.
  Това екзотично влечуго е страхотен домашен любимец и ако сте решили да го купите няма да съжалявате в никакъв случай, но трябва да внимавате много. Когато купувате брадат дракон вижте добре дали животното е активно, той трябва да има жизнен и любопитен поглед. Прегледайте го за наранявания, изгаряния, паразити или малформации, като липса на пръсти. Вижте размерът му и ако е прекалено малък не го вземайте.
  За да е здрав брадатия дракон в домашни условия трябва да му осигурите необходимото осветление и топлина, за това когато закупите аквариума, помислете и за специални лампи и керамично отоплително тяло. Поддържайте температура максимум от 43 ° С за малките екземпляри и около 35 ° С за възрастните. През нощта намалете температурата на половина.
  Добре е да знаете, че брадатите дракони обичат да ги галите и да им говорите. Въпреки някои твърдения, брадатите дракони също се привързват към стопаните си и обичат да лежат в тях. Ако сте го пуснали извън аквариума е твърде вероятно да дойде и да седне във вас.

 • 18.12.2014
 • Ветеринар

 • Салмонела и рисковете за собствениците на влечугите

  Салмонелозата при влечугите е потенциално опасна болест за хората. Само по себе си, болно от салмонелоза влечуго е наистина рядкост, но клинично здравите влечуги също могат да бъдат преносители на заразата. Хората могат да бъдат заразени при контакт с влечугото или просто при почистване на клетката му. Това, всъщност, е проблемът. Основният източник на това заболяване са червените констенурки и зелените игуани. Този факт е доста обезпокоителен, като се има предвид, че в момента игуаните са най-популярната форма на влечуги, отглеждащи се у дома. Човек може да се зарази от всяко влечуго, но популярността на игуаните ги прави основен източник на болестта. Като цяло, рискът от заразяване на хора със салмонела чрез домашните влечуги е 2%. Обикновено това се случва само когато е налице много близък контакт с преносителя. Например, ако човек го държи в ръцете си, качва го на масата, целува го и т.н. или ако не спазва добра лична хигиена. Според различни източници, салмонелата се диагностицира при 36-77% от гущерите. Заразените са най-вече млади хора. Разбира се, инфекцията зависи и от вирулентността и патогенността на щамовете на салмонела, както и от чувствителността на определения човек към тях. Известно е, че влечугите са способни да освободят силно вирулентни щамове. Вирулентността на някои от тях дори далеч надхвърля вирулентността на щамовете, изолирани от птици и бозайници. Според изследванията, през последните 10 години са разкрити 18 случая на хора, заразени със салмонелоза от влечуги. Чувствителността на даден човек към вирулентен щам на салмонелата също не е постоянна и тя зависи от различни фактори. В рисковата група влизат преди всичко бебета на възраст под 10 месеца, както и пациентите, страдащи от имунодефицитен синдром. Също така уязвими са и децата до 4 години, както и възрастните с имуносупресия и дисбактериоза.

  Препоръки за предотвратяване на инфекция със салмонела от влечугите:
  • Влечугите трябва да се държат далеч от кухнята и други области за приготвяне на храна.
  • Те трябва да живеят в специално предназначени за тях терариуми и не трябва да скитат свободно из къщата.
  • Кухненските мивки не трябва да се използват за къпане на влечугите, терариумите им или другото оборудване. Ако все пак това се налага, след манипулациите мивката задължително трябва да се дезинфекцира.
  • След контакт с влечугите в терариум, измийте добре ръцете си със сапун и вода.
  • Лицата, принадлежащи към рисковите групи, трябва да избягват всякакъв контакт с влечуги.
  • Семействата, които очакват бебе задължително трябва да отстранят от къщата всякакви влечуги.

 • 05.06.2013