• Изборът на подходяща котка за вас – част 2

  Късокосместа или дългокосместа?
  Това е най-вече въпрос на предпочитание и това колко време можете да отделяте на котката си за ресане и грижи като цяло. Дългокосместите котки изискват редовна поддръжка на козината, за да не им се сплъстява и да не става на слоести и висящи кичури. Не всички котки обичат да бъдат четкани, все пак когато котката живее вътре и има дълга козина е добре да я водите на специален фризьор, който да я бръсне отдолу и да й прави козината красива и здрава.
  Късокосместите котки не изискват толкова много грижи за козината си, но и те трябва да се решат, за да се отстранява опадалата козина, да стимулирате кожата им и да поддържат кожата си с така важната за тях мазнина. Котка, която обича да спретната, веднага ще дотича като види четката.

  Чистокръвна или смесена порода?
  Породите котки са доста по-малко на брой, отколкото породите на кучетата. Повечето породи кучета произлизат от вида на работата, като в миналото определена порода е била отглеждана за определена цел. Отдавна бяха разработени и породи котки, който са най-вече за общуване. Определено можем да кажем, че породите котки са с по-малко различия помежду си.
  Ако искате да гледате определена порода котка е добре преди да я вземете да проучите старателно, както и мненията за селекционера (ако решите да си купите чистокръвна гальовница). Важно е да знаете, че някои породи са предразположени към някои медицински проблеми, а има и животновъди, които не са толкова внимателни в програмите си за развъждане.
  Като цяло, смесените породи котки са склонни да бъдат по-здрави, тъй като техните генни са много по-разнообразни. Прочетете повече за породистите домашни любимци и смесените породи.

  Котки със специални нужди
  Има много котки със специални нужди, които са прекрасни спътници. Те може да са по-стари, глухи, слепи или да имат заболяване, което изисква редовно приемане на лекарства. Въпреки всичко тяхното състояние не се отразява на размера на любовта и удоволствието което ви дават. Те просто изискват допълнителен ангажимент от ваша страна, за да отговорите на потребностите им.
  Още една стая?
  Ако вече имате домашни любимци, трябва да ги класифицирате преди да отнесете у дома котката.
  Добрата новина е, че котките могат да живеят заедно с други котки и въпреки стереотипните, повечето кучета също могат да съжителстват заедно с котки. Това не всеки път е толкова лесно, не винаги могат да са един до друг, а понякога е дори невъзможно.
  Някои котки могат да бъдат напълно щастливи, когато са сами и наистина може да негодуват срещу новодошлите. Колкото повече котки имате, толкова повече ще са и потенциалните ви проблеми. Котките могат да станат доста нетипични и да развиват лошо поведение като пишкат навсякъде, борят се или като се крият.
  Кучетата и котките могат да станат най-добри приятели, но някои кучета със заложен инстинкт за преследване на плячка не могат да бъдат в състояние да устоят на преследването, те ще тероризират котката, като може да се стигне и до фатален край.
  Има доста известни случай на мирно съжителство между птици и котки, но не забравяйте, че котките са ловци по инстинкт. Котката може да травмира вашата птица, като се опитва да я достигне с лапите си през решетката на кафеза.

  Бъдете отговорни
  След като сте взели едно внимателно обмислено решение, да бъдете родител на идеалния домашен любимец, трябва да предоставяте на вашата котка всичко, от което се нуждае, за да живее щастлив и здравословен живот.

 • 05.03.2015
 • Полезно

 • Турски ван

  Това е една много красива и грациозна котка, която е много рядко срещана порода и това я прави много скъпа и ценна. Тя се отглежда най-вече в Централна и Югозападна Азия, както и в Източна Турция.
  Заради древния произход на породата, те се считат за съкровища в родината си и рядко може да се изнесат в чужбина.
  Характерното за котките Турски ван е, че са полу-дългокосмести и бели с оранжево-кафяви окраски на главата и опашката. Космената й покривка е много рядка и специфична – мека е като кашмир, липсва подкосмен пласт и не се мокри лесно и бързо съхне. Именно това е една от характеристиките, които правят тези котки любители на водата и често ги наричат „плувни котки“.
  Ако сте решили да отглеждате Турски ван трябва да знаете, че те достигат полова зрялост между третата и петата година. Отличават се с голяма сила и пъргавост, много са умни и любопитни, което ги прави идеалните домашни любимци.
  Не забравяйте, че отглеждането на котки не е толкова лесна работа, а за отглеждането на съкровище като Турски ван е необходимо да му създадете необходимите условия. Трябва да поддържате чистота, да му предоставите удачни повърхности на които да си точи ноктите и с които може да си играе без да прави бели по мебелите. Това е малка част от удобствата които трябва да създадете на вашия уникален любимец, за да има здравословен, дълъг и радостен живот.
  Турски ван може да има сини или кехлибарени очи, както и две различни на цвят очи, което я прави още по-ценна, красива и екзотична. Тези котки са големи и мускулести, като мъжкарите могат да достигнат до 7 килограма, а женските варират около 5-6 килограма. Те имат огромни лапи, което им позволява да скачат на големи разстояния с лекота и да ви изненадат. Породата е известна и с голямата дължина на тялото си, като от муцуната до върха на опашката може да достигне 1 метър. Интелектът им също е поразителен и лесно могат да бъдат научени на различни номера. В ситуации на игра те гледат винаги да имат допир с вода и ако няма къде да си поиграят без да правят поразии, няма начин да не обърнат някоя чаша с вода, която сте забравили на масата или да си поиграе в тоалетната чиния като бутне някой предмет вътре и след това започне да го гони.
  Турски ван са котки които лесно свикват с обстановката и бързо се привързват към стопаните си. Те са малки немирници и винаги гледат да забъркат някоя беля. Понякога си мислим, че дори не спят и замислят поредното приключение. Мнението на хората, които отглеждат такава котка в дома си е, че е куче в котешка кожа, защото характерът им е досущ като на кучетата.
  Единственото на което трябва да обръщате голямо внимание при здравословното състояние на Турски ван е слухът, защото те с предразположени генетично към развиване на глухота.

 • 25.02.2014
 • Ветеринар

 • Как да приучим котето да ползва котешката тоалетна

  Всеки, който отглежда коте се е сблъскал с този проблем. Интересно, как тези толкова мили и любеовилни домашни любимци могат да вгорчат живота на собствениците си, когато стане въпрос за приучването им към хигиенни навици.
  За да протече успешно процедурата по обучението, поставете котешката тоалетна на някое усамотено и безопасно място. Това може да бъде някой ъгъл, където котето да се чувства сигурно и спокойно. Това е много важно условие, защото, в противен случай вашият мил домашен любимец просто няма да се възползва от тази възможност.
  Едно от най-важните условия е също, котешката тоалетна да бъде винаги на разположение, тоест котето да има постоянен достъп до нея. Поставете кутията на избраното място и когато забележите, че тя вече е привлякла интереса на вашия домашен любимец, постарайте се да не вдигате шум, за да му предоставите възможност да я изучи на спокойствие.
  Ако не искате да се възползвате от готовите котешки тоалетни, тогава може да пригодите за тази цел някаква друга кутия. Нека обаче тя не е метална, защото металът се окислява и отделя неприятна за котето миризма. Дървената кутия или картонената също не са много подходящи. Дървото попива миризмите, а картонът не може да се измие. Най-добрият избор си остава пластмасата.
  След като котето се е нахранило, изчакайте известно време и после се помъчете да го привикате до кутията. Важно е обаче това да не става насилствено. Повикайте котето нежно, не правете резки движения, не вдигайте излишен шум. Котките са изключително чувствителни същества, освен това инстинктите им са доста силни и след като котето охотно влезе в кутията, то непременно ще се досети как може да я използва. Важно е в този момент да се отдръпнете и да го оставите с впечатление, че не му обръщате никакво внимание. Нека се почувства в пълна безопасност и ще видите, че в крайна сметка то ще направи това, което очаквате от него.
  След като делото е извършено, непременно похвалете вашия домашен любимец. Може да го вземете в скута си и да го погалите, за да му покажете, че одобрявате постъпката му. След това кутията трябва да бъде заредена с чист пясък, но оставете вътре малко парцалче, напоено с част от котешката урина, за да направите изграждането на навика по-лесен.
  Разбира се, винаги има риск вторият опит да бъде неуспешен. В този случай, огледайте още веднъж котешката тоалетна. Може би по някакъв начин тя е неудобна за вашия домашен любимец. Вижте дали котето лесно влиза и излиза от нея, въобще, огледайте за възможни причини то да не желае да я използва по предназначение.
  Ако има някакви недостатъци, отстранете ги. В случай, че всичко е в ред, просто се заредете с повече търпение. В никакъв случай не упражнявайте насилие върху котето. Не му крещете, не го удряйте! Това само ще направи мисията ви невъзможна. Просто повторете гореописаната процедура колкото пъти е необходимо. Ако сте постоянни и търпеливи, вашето коте съвсем скоро ще добие правилните хигиенни навици.

 • 31.03.2012