• Изборът на подходяща котка за вас – част 2

  Късокосместа или дългокосместа?
  Това е най-вече въпрос на предпочитание и това колко време можете да отделяте на котката си за ресане и грижи като цяло. Дългокосместите котки изискват редовна поддръжка на козината, за да не им се сплъстява и да не става на слоести и висящи кичури. Не всички котки обичат да бъдат четкани, все пак когато котката живее вътре и има дълга козина е добре да я водите на специален фризьор, който да я бръсне отдолу и да й прави козината красива и здрава.
  Късокосместите котки не изискват толкова много грижи за козината си, но и те трябва да се решат, за да се отстранява опадалата козина, да стимулирате кожата им и да поддържат кожата си с така важната за тях мазнина. Котка, която обича да спретната, веднага ще дотича като види четката.

  Чистокръвна или смесена порода?
  Породите котки са доста по-малко на брой, отколкото породите на кучетата. Повечето породи кучета произлизат от вида на работата, като в миналото определена порода е била отглеждана за определена цел. Отдавна бяха разработени и породи котки, който са най-вече за общуване. Определено можем да кажем, че породите котки са с по-малко различия помежду си.
  Ако искате да гледате определена порода котка е добре преди да я вземете да проучите старателно, както и мненията за селекционера (ако решите да си купите чистокръвна гальовница). Важно е да знаете, че някои породи са предразположени към някои медицински проблеми, а има и животновъди, които не са толкова внимателни в програмите си за развъждане.
  Като цяло, смесените породи котки са склонни да бъдат по-здрави, тъй като техните генни са много по-разнообразни. Прочетете повече за породистите домашни любимци и смесените породи.

  Котки със специални нужди
  Има много котки със специални нужди, които са прекрасни спътници. Те може да са по-стари, глухи, слепи или да имат заболяване, което изисква редовно приемане на лекарства. Въпреки всичко тяхното състояние не се отразява на размера на любовта и удоволствието което ви дават. Те просто изискват допълнителен ангажимент от ваша страна, за да отговорите на потребностите им.
  Още една стая?
  Ако вече имате домашни любимци, трябва да ги класифицирате преди да отнесете у дома котката.
  Добрата новина е, че котките могат да живеят заедно с други котки и въпреки стереотипните, повечето кучета също могат да съжителстват заедно с котки. Това не всеки път е толкова лесно, не винаги могат да са един до друг, а понякога е дори невъзможно.
  Някои котки могат да бъдат напълно щастливи, когато са сами и наистина може да негодуват срещу новодошлите. Колкото повече котки имате, толкова повече ще са и потенциалните ви проблеми. Котките могат да станат доста нетипични и да развиват лошо поведение като пишкат навсякъде, борят се или като се крият.
  Кучетата и котките могат да станат най-добри приятели, но някои кучета със заложен инстинкт за преследване на плячка не могат да бъдат в състояние да устоят на преследването, те ще тероризират котката, като може да се стигне и до фатален край.
  Има доста известни случай на мирно съжителство между птици и котки, но не забравяйте, че котките са ловци по инстинкт. Котката може да травмира вашата птица, като се опитва да я достигне с лапите си през решетката на кафеза.

  Бъдете отговорни
  След като сте взели едно внимателно обмислено решение, да бъдете родител на идеалния домашен любимец, трябва да предоставяте на вашата котка всичко, от което се нуждае, за да живее щастлив и здравословен живот.

 • 05.03.2015
 • Полезно

 • Миниатюрен Шнауцер

  Това е един начумерен брадатко, който лесно може да ви стресне със свирепото си ръмжане. Миниатюрният шнауцер е малка порода кучата, селектирани в Германия през 19-ти век. Той е селектиран от кръстоска между стандартен шнауцер и малка порода пудел и Affenpinscher. Характерното за тези малки приятели е, че са много енергични, но в същото време и сдържани кучета, които без никакъв проблем могат да бъдат надеждната охрана на дома ви. Въпреки малките си размери, този шнауцер е идеалния пазач и ако усети или види нарушител веднага ще се нахвърли върху него и ухапването му е гарантирано. Типичното за тази порода шнауцери е, че се срещат в три основни цвята - черни, тъмно сребристи и цвят наречен "сол и пипер". Има и още един вариант за разцветка на тази порода, но не навсякъде се приема добре – чисто бял.
  Интересно е да знаете, че тези малки приятели са доста популярни в целия свят с малкия си размер и темперамента си, като през 2008 година са и сред 11-те най-предпочитани кучета в САЩ.
  Историята на тази порода показва, че първоначално е била развъждана като селскостопанска, за подкарване на стада и охрана в Германия. В този си вид миниатюрните шнауцери датират от 1926 година в САЩ. Около 20 години по-късно, породата е призната и от United Kennel Club и е класифицирана като териер.
  Външният вид на миниатюрния шнауцер е доста нестандартен. Той има почти квадратна форма, висок е около 35 см. и тежи от 5 до 8 килограма. Мъжкарите от породата са малко по-високи и по-тежки от женските. Характерно за козината им е, че е двуслойна, с твърд горен слой и мек подкосъм. Козината по тялото му трябва да се поддържа къса, а около ушите и крайниците да се оставя по-дълга и свободно падаща. По-дълга е козината и около устата му, както и над очите. Отличаващото ги е пухкавата брада, мустаци и вежди, както и ножичната захапка на зъбите.
  Трябва да знаете, че този малък приятел не е препоръчителен за всеки човек, защото има много буен темперамент. Въпреки характера си, той е много изпълнителен, стига да се обучи от малък. При правилна дресировка може да израсне като едно много миловидно и интелигентно куче. По принцип, породата не е агресивна, нито страхлива, лесно се обучава, но има много силно развит териториален инстинкт. Хубавото при него е, че повече лае, отколкото хапе, но когато видите оголените му зъби няма как да не побегнете.
  Когато отглеждате миниатюрен шнауцер, трябва да знаете, че са му необходими много разходки, за да изразходва натрупаната енергия, трябва му много игра и тренировки, за да е здрав и весел. Сигурно сте гледали филми, в които собствениците на тази порода кучета винаги имат в себе си диск, който хвърлят и кучето хваща във въздуха, това е много забавна игра и в същото време тренировка за тези кучета. Добре е да имате подобен диск под ръка, за да играете пълноценно с кучето си.
  Знайте, че средната продължителност на живота на тези малки и енергични кучета е около 12 години при добри грижи и редовни разходки и тренировки. Разходките и тренировките са повече от необходими, защото тези кучета имат склонност към затлъстяване. Съветваме ви да ги храните с храни с ниско съдържание на мазнини и захари. Важно е и да ги подстригвате редовно, за да нямат проблем с кожата и козината, не трябва да допускате козината им да се оплита и да става на фитили, защото ще се отрази много негативно на здравето им.

 • 29.03.2015
 • Ветеринар

 • Как да се храни Сибирското хъски

  Когато вземете вашето кученце, селекционерът трябва да ви осведоми относно това, каква е била диетата му до този момент, както и да направи препоръки колко често да се храни кученцето и каква храна е най-подходящата за него.
  Първият път, когато се опитате да храните вашето кученце, предложете му същото меню, на което е свикнало от предишния си собственик.
  След това можете постепенно да се промените храната му според вашите предпочитания. Не забравяйте, че драматичната промяна в диетата може да доведе до тежки нарушения на храносмилателната система на вашия домашен любимец.
  Сибирските хъскита имат нужда от сравнително малко количество храна, в сравнение с размера си. Може би тази черта те са наследили от техните предци, които са дърпали своите собственици на дълги разстояния при ниска температура, при това с възможно най-минимално количество храна.

  Що се отнася до вида и марката на кучешката храна, обикновено всеки производител с добра репутация предлага достатъчно добри продукти, така че, можете да изберете от различните видове. Имайте предвид обаче, че храненето на кучето е едновременно изкуство и наука. От производителя зависи само едната част от процеса, а останалата част зависи единствено от вас. Някои собственици предпочитат да хранят кучетата си със смес от суха храна и консервирани храни, два пъти на ден. Други пък използват само суха храна без да ограничават дозата на порцията. Най-добре си изберете определена марка и вижте колко хранения на ден ще са необходими на кучето, за да задоволи нуждата си от храна. По отношение на различните марки, можете също така да се консултирате и с ветеринарен лекар.
  Според някои изследвания, честият прием на храна при малките кучета може да увеличи риска от дисплазия. Други специалисти обаче не споделят това мнение. Според тях, Сибирското хъски трябва да започне да се храни с порции за възрастно куче, още след 8-мия му навършен месец.

 • 30.10.2013