• Как да обучаваме папагала да идва при нас?

  Коя е първата стъпка в обучението на птицата? Това е командата „Ела!“. Папагалите лесно я усвояват, особено ако я повтаряте няколко пъти през деня, в продължение на месец.

  Научете вашия домашен любимец да реагира при тази команда и вече ще сте постигнали много, защото това означава, че папагалът вече не се страхува от вас, доверява ви се, признава вашето превъзходство. Така ще ви бъде по-лесно да контролирате поведението му. Освен това, домашният любимец ще свързва тази команда с проява на внимание от ваша страна – той ще асоциира командата с лакомства, игра и приятни емоции.
  Как да започнем? Както при всеки друг домашен любимец, трябва да отделяте поне по 15 минутки на ден. Никога не започвайте обучението, ако се чувствате уморени или раздразнителни. Както се казва, търпението е ключът към успеха. Трябва да направите процеса на обучение приятен както за вас, така и за вашия питомец, тоест да превърнете тренировката в интересна игра.

  Обучението на папагала трябва да се провежда в тиха стая, където нищо няма да отвлече вниманието на птицата. Трябва да осигурите също и безопасността на птицата, тъй като тя трябва да бъде свободна да лети из стаята. Затворете прозорците, вратите, изключете вентилатора. Не допускайте други домашни любимци в стаята по време на обучението. Целият процес трябва да бъде нещо положително, така че поощрявайте птицата, хвалете я и й давайте лакомства.
  Не удряйте и не наказвайте папагала, дори и ако не се справя толкова добре, колкото вие бихте искали. Вашият домашен любимец трябва да се чувства спокоен и вниманието му да е фокусирано върху вас. Наблюдавайте внимателно дали птицата показва признаци на сънливост, разсеяност, страх или агресия. Ако тя се разтяга вертикално, отваря клюна си, издава остри викове и се опитва да ви клъвне, то определено не се чувства комфортно. Ако все пак искате да довършите тренировката, стимулирайте папагала с нещо положително, така че, да се почувства ободрен и развеселен. При постоянни тренировки, ще се учудите колко лесно вашият домашен любимец ще се научи да идва при вас, при зададена команда „Ела!“. След това ще можете да продължите обучението му и за по-сложни команди.

 • 14.10.2013
 • Полезно

 • Синеухо червено лори

  Величествена птица, наподобяваща феникс заради яркочервената си окраска и фигура, но само когато се разпери. Синьо ивичестата птица Лори или позната още като Лори синьото гърло е много впечатляваща с пъстрата си и наситена окраска. Въпреки малкият си размер, до 31 см. е доста впечатляваща в полет или даваща воля и въздух на тялото си.
  Характерното за тази порода птици е яркото оперение, преобладаващи червени пера с ярко сини по-рядко между тях, започващи от ушите на птицата, а опашката им е кафяво-черна. Тази птица се среща на индонезийските острови, като е изнасяна и за развъждане в Китай, но не е ясно дали опитите са успешни.
  Този пъстър приятел обитава манговите и кокосовите гори. Местообитанието му не е случайно, а се е породило от факта, че птицата се храни със цветен нектар и плодове. Именно и за това клюнът на Blue-Streaked Lory е извит в тази характерна форма, а езикът му пък е като четка, която обира нектарът от дърветата.
  Синеухото червено лори е доста активна птица, общителна е и можете да я видите при полетите в ята. Рядко можете да видите тази красавица сама, а ако стане то след минути ще долетят и дружките й. За нея трябва да знаете, че спи с ятото в гнездото целогодишно.
  При отглеждане в плен Лори е много социална и обичлива. Пее много хубаво и нежно, доста по-мелодично от другите папагали. Единствените досадни звуци от Лори можете да чуете само когато му е скучно или пък когато се притеснява за нещо.
  Синьонабраздените Лори се считат за отлични домашни любимци, защото са много сладки и обичат да си играят със звънци, топки и котешки играчки. Те могат и да танцуват, като разперват перата си, подскачат грациозно и подхвръкват.
  Лори трябва да се отглеждат в клетка много внимателно и прецизно, за да могат да се развъждат. Трябва да им се осигурява необходимото количество плодове и нектар.
  Собствениците на този вид птици споделят, че като домашни любимци са любящи и тихи другари, не вдигат шум, не досаждат и не разхвърлят навсякъде.
  Когато отглеждате в домашни условия, тази птица ще ви е наобходим доста голям кафез, за да може да танцува на воля, защото е доста активна. Добре е в кафеза да има и поне няколко играчки, с които да се забавлява и разнообразява.
  Съветваме ви да поддържате клетката на Лори чиста и да я миете поне веднъж на два-три дни, защото заради нектарът и плодовете с които се храни може да прави доста мърсотии.
  Интересен факт е, че с повече внимание от ваша страна можете да научите Лори да имитира определени думи от човешката реч.
  Този вид папагали е силно застрашен в своето естествено местообитание, като особена роля в изчесването им има незаконната търговия с домашни любимци и вземането на пилета от гнездата им.

 • 05.03.2015
 • Ветеринар

 • Сложната физиология на папагалите

  Оказва се, че изобщо не е лесно да получите специализирани ветеринарни грижи за вашия домашен любимец и това се дължи главно на факта, че тялото на папагала е много по-различно от тялото на бозайниците. Папагалите имат много нежни кости, изключително чувствителна дихателна система и разбира се, страдат от напълно различни болести, в сравнение с кучетата или котките. Тези заболявания понякога могат да бъдат сложни както за диагностициране, така и за лечение. Не винаги е лесно те да се идентифицират, защото домашните птици рядко показват явни признаци на болест, докато изведнъж не се почувстват изключително зле.

  Ветеринарните лекари, чиято специалност са домашните птици, често трябва да инвестират много повече време и усилия в обучение за физиологията и болестите, които засягат техните пациенти, за разлика от останалите си колеги. От друга страна, оборудването за диагностика и лечение на домашните птици е доста по-скъпо и не толкова лесно достъпно, тъй като е различно от обичайната апаратура, която може да се види в стандартните ветеринарни кабинети.

  Папагалите имат не само сложни органи, но и невероятни умове. Много неща се случват в главата на един папагал, ето защо никога не е достатъчно просто да поставите един папагал в клетката му, в компанията единствено на няколко играчки. Тези птици идват от интерактивна среда, когато са били в диво състояние, така че, логично е да се нуждаят и от интерактивни домове.
  Те имат необходимост да прекарват известно време извън клетката, както и да им бъдат предоставени условия за дейности, които да ги правят щастливо заети. Колкото тези дейности се доближават до това, което папагалите обикновено правят в природата, толкова по-добре. Това означава, че собственикът на папагал трябва да положи усилие и да помисли за проектиране на специална „игрова площадка“, както и да посвещава част от времето си всеки ден, за да участва в някои от игрите на папагала. Ако си мислите, че отглеждането на един папагал е по-лесно и отнема по-малко време, отколкото например отглеждането на едно куче, трябва да знаете, че дълбоко се заблуждавате. Папагалите имат активни умове и затова се чувстват добре само в среда, която е достойна за изследване. В действителност, точно това е едно от условията за здравословно отглеждане на папагали в домашни условия.

 • 01.10.2013