• Какви риби да отглеждаме в изкуственото езеро?

  Те са също домашни любимци, както котката и кучето. Кои обаче са най-подходящите видове риби, които да украсят вашето езерце в градината, офиса или заведението? Ако си задавате въпроса „Какви рибки да избера?“, ние ще ви помогнем с малко информация:

  Пъстърва
  Пърстървата е хищник и ако ще я отглеждате трябва да вземете това предвид, както и фактът, че тези риби изискват отлично наситена с кислород вода. Предимството на пърстървите е, че те издържат ниски температури и остават активни, дори през зимата, когато езерцето е заледено.

  Есетра
  Есетрите не понасят затлачването на дъното, както и влакнести водорасли. Капризни са за отглеждане, но ако успеете да ги задържите във водоема си, те ще бъдат неговата прекрасна украса.

  Шаран
  Ако се аклиматизира добре във вашия водоем, шаранът може да се окаже един отличен избор на риба за езерцето. Той е непретенциозен, ако водния басейн е достатъчно голям, шараните ще достигнат до 5-6 кг. Освен това той се грижи за подобряването на средата във водоема, защото си похапва от водната растителност. Тъй като шаранът се храни с водорасли, много е полезен по времето на цъфтеж на водораслите. Водата, в която се отглеждат шарани е сравнително по-чиста от тази, в другите изкуствени водоеми. Шаранът е и добра атракция, защото обича често да изскача от водата.

  Лин
  Рибите Лин могат да понесат известен кислороден недостиг, защото умеят да се заравят в калта. Те също са добър избор за изкуственото езерце, тъй като се отглеждат лесно.

  Каракуда
  Каракудата е много издръжлива и може да оживее дори и в неблагоприятни условия. Тя е дребна и не достига повече от 100 грама, но за сметка на това отглеждането й няма въобще да ви затрудни. Много е подходяща за малки декоративни езерца.

  Кои шаран и Златна рибка
  Това са основните представители на декоративни езерни риби, подходящи за нашия климат. Те са много атрактивни като оцветяване и се открояват във водата. Техните ярки краски просто ще оживят вашия изкуствен водоем и ще го направят особено привлекателен. Шаранът достига до 30 кг и един метър дължина, а Златната рибка – едва до 300 грама. Тези видове рибки съжителстват отлично с гореизброените и могат да бъдат отглеждани заедно с всеки един от тях, с изключение, разбира се, на хищната пъстърва.

 • 05.04.2013
 • Полезно

 • Ашолотъл

  Ашолотълът не е типичния домашен, но е много уникална риба. Тя е вид саламандър, роден в Мексико. Научното наименование на тази риба е Ambystoma mexicanum.
  Ашолотъл е много интересна риба, което означава, че не се преобразява, не минава през метаморфоза от ларва към възрастна форма, както се случва с повечето други саламандри. Вместо това, представлява ларва с хриле, която след като достигне полова зрялост започва да се възпроизвежда. При някои обстоятелства, Ашолотъл може да претърпи метаморфоза и да може да излиза и на повърхността, въпреки че това може да бъде доста стресиращо за животното.
  Ашолотъл има невероятни регенеративни способности и ако се рани, дори ако загуби малка част от тялото си, ще се излекува много бързо и няма да остане и следа от травмата. Те са доста издръжливи същества, които може да се очаква да живеят до 10-15 години, ако се грижите добре за тях и внимавате за качеството на водата в която живеят. Тяхната кожа и хрилете са много чувствителни и доста меки, така че не е добре да ги пипате. Младите Ашолотъл могат да бъдат канибалски настроени един към друг, така че е най-добре да ги отглеждате в отделни аквариуми. Можете да сложите възрастните индивиди заедно, но следете да не проявят канибалски наклонности. Разбира се, ако се стигне до инциденти и единият от саламандрите отхапе част от другия, той ще се регенерира с времето.

  Аквариум за Ашолотъл (Axolotls)
  Ашолотълът може да стане доста голям, така че ви препоръчваме да си вземете поне 15-20 галона аквариум, въпреки че той не трябва да бъде пълен, а да е с достатъчно вода. Добре е да намерите аквариум с филтър или да си закупите допълнително, за по-лесна поддръжка. Без филтър ще трябва да сменяте водата доста често. Въпреки това, степента на филтрация трябва да бъде сравнително слаба, за да няма силни течения, в които могат да попаднат хрилете на саламандъра.
  Можете да направите сифон на дъното на аквариума и постепенно да сменяте водата, като следите да е поне на 20% от обема на резервоара. Ако не използвате филтър, ще трябва да направите промяна на 20% от вода всеки ден или през ден. Никога не правете пълна смяна на вода, тъй като не е добре химичните вещества на водата да се променят рязко. В чешмяната вода има хлор или хлорамини, които трябва да се премахват, за да се чувства добре саламандърът. Никога не използвайте дестилирана вода. РН на водата трябва да бъде 6.5-7.5.

  Чакъл
  Добре е да слагате на дъното на аквариума чакъл, като гледайте да е едър, защото по-финият може да бъде погълнат от домашния ви любимец. Някои собственици пускат саламандрите си в аквариума, без да им поставят никакъв чакъл, но това не е правилно решение.

  Температура и осветление
  Резервоарът трябва да се съхранява на хладно място и далеч от ярка слънчева светлина. Температурата на водата трябва да бъде хладка, дори студена, между 14 и 20 С, но никога над 24 C. За отглеждането им не се изисква специално осветление, но можете до аквариума да поставите саксия, за да има и сянка.

  Хранене Ашолотъл
  В дивата природа, ашолотъл се хранят с охлюви, червеи, ракообразни, риби и малки земноводни. В домашни условия могат да бъдат хранени със скариди, малки ленти от говеждо месо или черен дроб, както и със земни червеи, хирономус, тубифекс червеи или пелети за риби. Добре е да им давате разнообразни храни, за да са здрави и да живеят по-дълго. Важно е да знаете, че неизядената храна трябва да се почиства от резервоара всеки ден.

  Сухоземни Ашолотъл
  Ашолотълът понякога претърпяват метаморфоза и преминават в по наземна форма. Условията, при които това може да се случи по естествен път е слабо известно. Смята се, че това може да стане при резки промени на характеристиките на водата, или чрез приемането на определени пропорции хормони на щитовидната жлеза. Разбира за наземната форма на Ашолотъл трябва да се грижите по съвсем различен начин.
  Ашолотълът се използват доста широко за лабораторни изследвания, най-вече за изучаване на техните регенеративни способности, като трябва да отбележим, че с много лесни за размножаване в плен. За съжаление, дивите Ашолотъл сега се считат за много застрашени, те страдат от последиците от намаляването на местообитанията им, експлоатациите, замърсяването и въвеждането на неместни хищници в техните естествени среди.

 • 15.12.2014
 • Ветеринар

 • Карантина при закупуването на Дискуси и хранене

  Когато купувате Дискуси, специалистите съветват да си вземете рибки на възраст най-малко 15 дни. Критериите за дължина на тези рибки са следните: Рибките на месец и половина са дълги 2.5 cm, на два месеца - 3,5 cm, а възрастните екземпляри достигат 12 cm.

  С цел да се предотвратят евентуални заболявания, препоръчва се карантинен престой на Дискусите от три часа във вана с разтвор от формалин (1 кубически сантиметър 40 процентов формалин за 10 литра вода), при темтература на водата 35 градуса. Процедурите провеждайте два-три пъти, с интервали между отделните процедури от 3-4 дни. За да се избегне термичен шок, необходимо е температурата на водата постепенно да се повишава, след което отново плавно да се намалява, като това се извършва в продължение на един-два часа. Японските специалисти са на мнение, че здравите Дискуси могат да понесат температура на водата до 38.5 градуса и препоръчват рибките да се държат от 3 до 5 дни при 33-35 градуса. Разбира се, водата трябва да се сменя редовно.

  Хранене на Дискуси
  За да се избегнат заболявания, препоръчително е да се избягва храненето на рибата с жива храна от естествени водоеми. Замразената жива храна също трябва да бъде преработена чрез формалинов разтвор и след това обилно изплакната. Тези мерки са напълно достатъчни, защото самата процедура по замразяването убива много патогени.
  Някои специалисти използват за храненето на Дискуси смес от замразена жива храна и рендосано говеждо сърце или месо от скариди. Други пък са на мнение, че живата храна от сладководни водоеми е преносител на много заболявания и те препоръчват за храненето на Дискусите да се използват само морски дарове (месо от скариди, миди, морски таралежи и т.н.). Можете да прибегнете също така и до помощта на специалните сухи храни, които са обогатени с протеин (30 - 36 процента), но ако ще развъждате рибките с комерсиална цел, тези храни са доста скъпи и затова не се радват на голяма популярност.
  За да се компенсират липсващите витамини, в аквариума на Дискусите периодично трябва да бъдат поставени водни растения с меки листа (Limnophila, Cabomba, Hygrophila), които рибките постепенно отхапват. Възрастните Дискуси се хранят три пъти на ден, а младите - пет или шест пъти дневно.

 • 25.06.2013