Топлинен удар при домашни любимци - симптоми и лечение

Как да разпознаете симптомите на топлинен удар
Ако вие обичате да се излежавате под лъчите на слънцето и да събирате тен, то същото не се отнася и за вашият приятел на четири лапи. Кучетата не са пригодени да понасят високи температури. Кучетата отделят пот единствено между пръстите на лапите си и те регулират своята температура чрез дишане. Веднага след повишаване на външната температура до 37 С, кучетата се задъхват и не могат да поддържат в норма вътрешната си температура. Затова животните прегряват по-бързо през горещите летни дни.
Когато температурите са над 37С вие трябва да следите състоянието на вашият любимец. Кучетата когато започнат да прегряват започват да се лигавят и ако не се охладят получават топлинен удар. При това състояние вътрешните органи на кучето отказват да работят и може да настъпи смърт.

Как да предотвратите топлинният удар
Осигурете на домашният си любимец място в къщата където да е защитен от слънцето или да има включена климатична инсталация. През горещите дни ако е възможно не го извеждайте на слънце. Оставете вкъщи кучето ако мислите да прекарате деня на плажа, освен ако не му осигурите сенчесто място и големи количества прясна и студена вода. Не го връзвайте и оставяте под дърво, защото сянката може да изчезне или да се премести и кучето да остане на слънце.
Никога не го оставяйте сам в спряла кола дори ако климатикът работи. Топлината от двигателя може да причини топлинен удар на кучето ви за 5 мин. В някои страни като Канада и САЩ ако пешеходец види, че сте оставили кучето си затворено само в кола, то той има право да счупи прозорците на колата за да освободи животното. В кола паркирана на сянка с частично отворени прозорци също не трябва да се оставя домашният любимец, защото в нея също става топло много бързо – понеже приема отдавана топлина от двигателя и от пътната настилка, и ако навън е 32С в колата много бързо става 55С. Тези температури са непосилни за кучета и хора.

На кучето е необходимо да се осигури хладка вода. По време на разходка е необходимо да му давате на вода на всеки 15 минути и трябва да знаете, че кучето няма да спре само, вие сте този който трябва да го следи да не прегрее. Когато е горещо не го разхождайте и не си играйте с него, не го оставайте да играе с деца без надзор. Кучето ви няма да спре да играе или да тича дори да е прегряло, а ще спре чак когато получи топлинен удар.

Както и при други болести е по-лесно топлинният удар да се предотврати отколкото да се лекува. Ако забележите че кучето ви се лигави, задъхва, изглежда притеснено или уморено, веднага му дайте студена вода и го поставете на хладно място. Други симптоми на топлинен удар са ускорена сърдечна дейност, топли уши, нос и крайници, диария, подут език. Ако веднага не се вземат мерки, кучето ще изпадне в кома или ще умре за няколко минути.
При забелязване на симптомите веднага спрете и поставете кучето на сянка. Дайте му да пие хладка вода, но никога не му давайте на сила вода ако е в безсъзнание и не го местете. В такъв случай го напръскайте с хладка вода, и поставете студени хавлии около главата и тялото му, не го засипвайте директно с лед, рязката понижаване на температурата допълнително ще затрудни вътрешните му органи.
След тези спешни мерки заведе кучето на ветеринар, той да продължи лечението.
И така следващият път когато искате да отидете на пикник с вашият любимец му осигурете сянка, студена вода и подходяща храна, за да си изкарате добре почивка и да предотвратите появата топлинен удар.


Ключови думи: домашни любимци, топлинен удар, симптоми, лечение, кучета