Паразити по котките – видове и начини за превенция

Малко неща могат да са по-досадни или по-застрашаващи здравето и доброто физическо състояние на котката от заразяването с вътрешни и външни паразити. Котката може да бъде заразена от протозои, тении, бълхи, кърлежи, микроскопични кърлежи или въшки. Симптоми за наличието на някой от тези паразити при котката са рани по кожата, диария, повръщане и др.. Паразитите могат да причинят измършавяване и дехидратация на котката, да я накарат да се дращи до кръв или пък да увредят вътрешните и органи и да причинят смърт. Въпреки че повечето инфекции могат да се лекуват успешно, за вас и за вашата котка ще бъде доста по-добре ако не допуснете тя да се зарази.
Котките, които могат да излизат извън дома ви са доста по-застрашени от паразити, отколкото котките които не излизат от дома ви. По тази причина е силно препоръчително да не пускате котката си извън дома. Котките могат да се заразят чрез консумация на заразена плячка, при контакт с изпражнения на инфектирани животни. Също могат да бъдат инфектирани от мръсна и заразена вода. Ако все пак държите да пускате котката си навън трябва редовно внимателно да проверявате котката си за наличието на паразити.
Ако живеете на място, където климата е топъл и влажен през по-голямата част от годината, то за котката ви се увеличава риска да се зарази с Дирофилария, въпреки че това е зараза по-характерна при кучетата. В тези случай трябва да говорите с вашия ветеринар за превенцията на тези паразити. Ветеринарят ще ви посъветва какви препарати да използвате за превенция и лечение на паразити.
Превенцията на инфекции от паразити не включва само лекарства а и някои стъпки, които трябва да следвате. Ето списък с неща, които трябва да спазвате, за да предпазите котката си:
- Дръжте котката си вкъщи
- Не хранете котката си със сурова риба или със сурово месо
- Не позволявайте на котката си да лови жива плячка
- Не позволявайте на котката си да се храни с боклуци
- Не позволявайте на котката си да пие мръсна вода от саксии, локви и други външни източници

По-подробна информация за отделните видове паразити ще представим в следваща поредица от статии.


Ключови думи: котки, котка, паразити, превенция, симптоми, протозои, тении, бълхи, кърлежи, микроскопични кърлежи, въшки, дехидратация, извършавяване, повръщане, диария