Джак Ръсел Териер - произход и особености

Джак Ръсел Териера взема това име от преподобния Джон Ръсел, който е създал един от най-добрите видове териери за работа с лисици в Девоншир, Англия от средата до края на 1800. Джон Ръсел (1795-1883), с изключение на църковната си дейност, има страст и към лова на лисици и развъждането на кучета за лов на лисици. Първият му териер се казва Тръмп.

Всичко в Джак Ръсел е предназначено за лова на лисици - оцветяване, структура, характер и интелект. Тялото е компактно, с напълно балансирани пропорции и най-важното има малки гърди. Джак Ръсел са напълно гъвкави, което им позволява да маневрират.
Джак Ръсел териера не е куче за всеки, който го хареса. В миналото са отглеждани като ловни кучета, по късно се приспособяват за друга среда. В градски условия и в апартамент, затворен и спокоен начин на живот не отговарят на нуждите на тези кучета. Тези малки кучета изискват много внимание, упражнения, дисциплина и приемане на техния ловен инстинкт.
Джак Ръсел териера може да са агресивни към други кучета и всъщност не трябва да се отглеждат повече от две заедно. Техният ловен инстинкт може да доведе и до агресия от тяхна страна към други дребни животни като котки, морски свинчета и др.
Смелостта на Джак Ръсела не трябва да се поставя под съмнение, със сигурност е вярно твърдението че те приемат противник два или повече пъти по голям от техния размер. От Джак Ръсел може да стане страхотен домашен любимец.
Той обикновено се сприятелява с малки деца, при условие че детето разбира как да се държи с кучето. Но трябва да се има в предвид че Джак Ръсел териера няма да се примири с преднамерени злини дори и от дете, поради тази причина трябва да се обмисли внимателно съжителството им с деца под 6 годишна възраст.


Ключови думи: Джак Ръсел Териер, произход, особености, домашен любимец, лов на лисици