Грижи за болен заек

Тази статия в никакъв случай не замества ходенето при ветеринарен лекар, с нея искаме да ви дадем съвет какво да правите докато посетите лекаря.

Липса на апетит (Анорексия)

Анорексията или спирането да се храни, е много сериозен проблем при зайците. Докато хората могат да не се хранят един или два дни и бързо да се възстановят след това, липсата на храна за няколко дни може да убие заек. Храносмилателният тракт на заека е устроен така че непрекъснато да преработва храна. Ако вашият заек престане да се храни трябва да се действа бързо.
Махнете гранулираната храна и дайте на заека сено и слама в неограничено количество. Ако той започне да яде слама това е добре, но ако не желае трябва да се опитате да го изкушите с едно от следните неща:
- Пресни подправки като магданоз и кориандър
- Пресни листа от малини или къпини
- Не повече от 1 листо зеле или спанак
- Пюре от тиква
- 1 чаена лъжичка кисело мляко
Опитайте се да не му давате плодове освен ако това не е единственият му избор, защото те съдържат много захар и ще доведат до влошаване на състоянието му.
Обезводняване или дехидратация
Обезводняването е по сериозен проблем от липсата на апетит. Необходимо е да давате вода бавно със спринцовка в устата на заека, като спринцовката се насочва към едната буза и в никакъв случай към гърлото на заека. Необходимо е да бъдете старателни в осигуряването на течност. Вашият заек се нуждае от 1 унция(28 мл) вода на ден на килограм телесно тегло. Когато той се обезводни му е нужно дори повече вода, за да компенсира загубата.
При обезводняване е необходимо да заведете своя заек на ветеринар, който ще му даде течности подкожно или интравенозно. Ако заекът има продължителна диария намесата на лекар е задължителна.

Гастроинтестинален застой

Това е състояние, при което заекът спира да произвежда фекалии или те са малки, оскъдни, със странна форма и консистенция. Масажът на корема на заека може да помогне. Може да използвате стетоскоп за да чуете коремните звуци, ако такива звуци липсват или са много силни това е признак на заболяване и е необходимо да се обърнете към ветеринарен лекар.

Изкривена шия

Ако изведнъж заекът си държи наклонена на една страна главата, причините затова могат да бъдат следните:
- Нараняване
- Удар
- Ушни инфекции
- Мозъчна инфекция
Без значение от причината, вашият заек ще трие врата си, за да може да запази мускулния си тонус.
При млади зайци най-честата причина за това състояние са инфекциите.
Ако изкривяването не е много тежко, може причината да е проблем в ухото. Необходимо е да огледате и проверите за зачервяване, подуване или драскотини около ушите. Ако забележите такива симптоми се обърнете за лечение при ветеринарен лекар.
Най-честият причинител на мозъчни инфекции при зайците са бактерии от вида pasteurella или протозоен паразит наречен Е.cuniculi.


Ключови думи: заек, зайци, болести, диагноза, лечение, липса на апетит, анорексия, запек, изкривена шия