С куче на плажа

Съвети как да осигурите безопасност на домашния Ви любимец сред пясъка и вълните.
Лятото е вече в разгара си и е време да се отправите към пясъка и вълните. Да вземете кучето си с Вас на плажа може да бъде забавление за цялото семейство, затова ви предлагаме няколко фактора за сигурност, които ще направят екскурзията Ви още по-приятна.
Изпробвайте уменията на кучето си да плува. Често срещано погрешно мнение е, че всички кучета могат да плуват. Преди да се втурнете към водата, дайте време на кучето си да изследва брега и плитките места.
Проучете плажа. Огледайте заобикалящият ви район. Има ли потенциално опасни скали? Кучето може да падне от тях или структурата им може да бъде нестабилна и част от скалата да пропадне под него. Внимавайте и за подводни скали, които вашето куче може да достигне, защото тичането по тях може да е много опасно, тъй като имат много остри ръбове.
Екипирайте се за сигурност. Ако не можете да повикате кучето си да се върне силно или то има склонност да преследва животни, носете си дълга каишка. Дори кучето Ви да е добър плувец, то също трябва да носи спасителна жилетка, защото силните насрещни течения откъм брега могат да го отнесат.
Наблюдавайте дивата природа. Бъдете нащрек за медузи по брега. Кучетата са склонни към любопитство, а те могат да бъдат опасни. Същото е и със скатовете, които обичат да плуват в близост до брега. Те могат да опарят лапите на кучето. Упражнявайте командата „Остави!” преди пътешествието си до плажа, за да го предпазите от опасностите на дивия свят.
Вземете предпазни мерки срещу природните елементи. Проверете дали пясъкът не е прекалено горещ. Ако е необходимо, сложете обувки на кутрето си, за да предотвратите изгаряния. Дори Вашето кученце да обича да лудува във водата, не му позволявайте да пие солена вода от морето. Това може да го разболее. Носете достатъчно прясна вода и се уверете, че я пие.
И в заключение: дръжте под око кучето си през цялото време, защото понякога е нужна само секунда невнимание, за да стане инцидент.


Ключови думи: куче, плаж, опасности, море, вода, плуване