Папагали Корела

Корелите са папагали с бели до кремаво-жълти оцветени тела и с оранжеви петна на бузите. Женските екземпляри имат жълто оцветяване на перата на опашката, а при мъжките липсва такова. Разликата между мъжките и женските индивиди е почти незабележима, необходимо е да се направи ДНК тест за определяне на пола.
Корелите се нуждаят от изхранване с повече семена. Правилната им диета включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Някои от подходящите храни са броколи, зеле, карфиол, марули, ябълки, круши, ананас, манго, прясна царевица и извара. Храните, които трябва да се избягват са авокадо, шоколади, сладолед, торти, бисквити и семена с високо съдържание на мазнини. Купа с безсолни и обезмаслени пуканки може понякога да се дава на корелите.
Клетката на папагалите корели не трябва да бъде много голяма. За предпочитане е клетката им да е по-широка отколкото висока. Решетките на клетката е необходимо да са такива, че корелите да не могат да си промушат главата през тях. Клетката трябва да се почиства най-малко един път седмично, включително всичко което е в нея. Храната и водата по клетката е важно да се почиства всекидневно, за да се избегне развитието на бактерии.
Не всички корели ще се научат да говорят. Мъжките корели са по склонни да свиркат и да говорят отколкото женските папагали. Корелите се учат най-добре чрез имитиране на други птици. Една птица-часовник, която издава различни звуци и подсвирквания, поставена в близост до клетката на корелата ще бъде един източник на наслада за птиците, като им дава възможност да научат различни звуци.
Размножаването на корелите не е особено трудно, но ще изисква време и ангажираност. Най-добре е това да се отложи докато птиците са психически и физически готови. Това е между 12 и 18 месеца възраст.


Ключови думи: папагали, корела, хранене, размножаване, полови белези, размери клетка