Факти за папагалите корелa


1. Мъжките папагали са много добри бащи. Женските папагали са отговорни за мътенето на яйцата и за грижите за новородените, но през това време мъжките не ги изоставят и ги защитават. В случай че майката загине или бъде ранена, бащата доста умело поема всички грижи за потомството.

2. Корелите произхождат от Австралия. Там климатът е доста безводен и затова в дивата природа корелите могат да бъдат видени на големи стада да обикалят небето в търсене на водоеми. Австралийските фермери понякога ги възприемат като вредители, защото се хранят с посеви от зърнени култури.

3. Корелите са единствените видове, които могат да започнат да се размножават през първата си година.

4. Понеже корелите са скоро опитомени те са запазили някои свои инстинкти. Имат способността да прикриват заболяванията си, това е така понеже е признак на слабост и лесно могат да привлекат вниманието на някои хищник. Това обаче може да бъде проблем за собствениците на домашни любимци, защото докато забележите че вашата птица е болна може да бъде вече много късно, за да получи помощ. Ето защо е важно за вас да знаете за ранните признаци на заболявания при птиците.

5. Корелите винаги търсят приятели. Те са много общителни птици и се депресират ако ги оставяте за дълъг период от време сами. Тогава те могат да започнат да удрят главите си в клетката, да откажат да се хранят или стават раздразнителни и може да нападнат собствениците си. Ето защо е необходимо да си вземете чифт корели ако мислите да ги оставате продължително време сами.

6. За разлика от други птици корелите нямат нищо против да споделят една клетка с птици от същия пол. Така може да си вземете два мъжки екземпляра особено ако не искате да ги размножавате.

7. Необходимо е да храните корелата докато е млада от ръката ви, така по-лесно ще може да я обучите. Най-добре е да си вземете женска корела на възраст около 8 седмици.

8. Никога не доближавай те с ръката си корелата така че тя да не може да вижда ръката ви, особено отзад над главата и, защото тя си мисли че е атакувана.


Ключови думи: корела, факти, обучение, болести, произход