Подготовка на аквариум

Преди да си вземете аквариум е необходимо добре да планирате къде ще бъде разположен. Ако направите неподходящ избор е възможно след това да се наложи преместване, което може да наложи изпразване и пренареждане на аквариума. Също трябва да планирате оформлението на аквариума, така че да имате аквариум, който е не само атрактивен, но и предоставя на рибите възможност за естествено поведение.
Едно от най-важните неща в аквариума е субстрата – материала, който покрива дъното му. Това не само формира естествената среда за живот на рибите, но също предоставя възможност на аквариумните растения да пуснат своите корени.
За риби, които се нуждаят от пясъчен субстрат, използвайте пясък или речен пясък, които да са химически инертни и неуплътняващ. Обаче повечето сладководни аквариуми изполват чакъл като субстрат, тъй като водата минава през него по-лесно и прави филтъра поставен под субстрата по ефективен. Аквариумният чакъл е наличен в различни размери на камъчетата. Този, който ще изберете трябва да е подходящ за рибите който ще гледате. Големите камъни например няма да са подходящи за риби, които обичайно дълбаят в субстрата, крият се в него или местят камъните в търсене на храна.
Когато купувате чакъл за аквариума, имайте впредвид, че трябва да покриете дъното около 5см с цел да направите легло за филтъра. Трябва да се осигури грубо около 250г чакъл на 1л от аквариума. Измийте чакъла преди да го сложите в аквариума или в противен случай рискувате да имате кални образования. Също е добре да го накиснете предварително в дизенфектант за една нощ, за да избегнете евентуалното внасяне на болести и паразити.
Ако възнамерявате да отглеждате риби, които изискват по-мека вода избягвайте чакъл съдържащ варовик, който ще се разтвори постепенно и ще увеличи твърдостта на водата. За наличието на варовик може да проверите, като сипете малко оцет върху проба от чакъла. Ако има варовик, оцета ще изсвисти от взаимодействието с калция.

Каменни и дървени фигури и орнаменти
След като сте постлали субстрата на дъното на аквариума, може да започнете да обзавеждате аквариума. Каменните орнаменти са не само атрактивни, но и са подходящо място на снасяне на яйца на много тропически риби – особено на циклиди, за които това е любимо място. В допълнение към това каменните орнаменти предлагат място за прикритие на по-малките риби, а пък за по-големите е място където да си маркират територията. Също както при субстрата на дъното каменните орнаменти трябва добре да се измият и дизенфикцират. Тези орнаменти не трябва да поставяте в ъгли или на места където около тях не може да циркулира свободно водата. Заровете ги добре в пясъка, така че да не може да бъдат изровени или обърнати от рибите. Ако искате да направите каменни кули то залепете отделните елементи със силикон за аквариуми. Въпреки, че са красиви количеството на тези камъни не тряба да е прекомерно, тъй като това ще намали ефективността на филтъра, заради намаляване на зоните в субстрата през които водата може да циркулира.
Дървените фигури и орнаменти също допринасят за естествения вид на водната среда. Те също са добра среда за развитие на някои растения. Дървените орнаменти съдържат танин, който ще се отлага във водата и ще и придаде жълто-кафеникав цвят. Това не е опасно за рибите, но ще развали вида на аквариума. За да се избегни това накиснете фигурите във вода за няколко дни. Освен това ще трябва редовно да сменяте водата и да почиствате дървените орнаменти с чиста гъба.

Освен каменните и дървените фигури може да поставите и фон на някоя от стените на аквариума. С това освен, че може да скриете нещо зад аквариума, ще придадете още по-реалистичен вид на вашия аквариум. Бихти могли да сложите например фон с древни руини.

Според риби, които искате да сложите в аквариума може да се наложи да съобразите с това и обзавеждането на аквариума. Някои риби се нуждаят от много отворено и широко пространство за плуване, за други пък които в естествената си среда живеят в каменисти бързеи ще са нужни повече места където да се крият. Някои Африкански циклиди пък снасят яйцата си в черупки от охльови и съответно и вие ще трябва да им ги осигурите ако искате такива риби.

Подреждане на компонентите
Поставете нагревателя в задната част на аквариума, така че да е незабележим, но и да е удобен за поддръжка. Ако аквариума ви е голям може да трябва да сложите два нагревателя, които трябва да разположите в противоположни краища на аквариума. Термометърът на аквариума трябва да е максимално отдалечен от нагревателите, така че да измерва най-ниската температура на водата.


Ключови думи: аквариум, подготовка, аранжиране, избор субстрат, растения, камъни