Наистина ли котките мразят водата – къпане на котка

Широко разпространен факт е че котките мразят водата и да се мокрят, но това не е валидно за всички видове котки. Има една изключително красива порода котки Турски Ван, която обича да се топи във вода. Нейните предци чрез намокряне са се справяли с изключителните жеги през лятото в района на езерото Ван в Турция, откъдето произхожда породата.
Ако вашата котка е от друга порода, вероятността да харесва да плува и да се къпе е много малка.
Какво наистина котките мислят за водата?
Ако срещата на вашата котка с водата е след проливен дъжд, насилствена баня или пръскане с вода с цел възпитаване, то тогава вие сами може да се досетите защо котката бяга от нея. Учените смятат, че котките не харесват водата също като своите предци- диви котки от Европа, Африка и Китай, чиито ограничен опит с водата не е изисквала приспособеност и адаптация към водата. Лъвове и леопарди избягват хищници, които живеят в реките (крокодили), като стоят далеч от водата.
Въпреки че не се потапят напълно, много котки обичат да си играят с водата – потапят си лапите в съдове с вода и после разпръскват водата. Капещото кранче на чешмата е като магнит за котките, като интерактивна играчка ги привлича да гонят капките с лапи. Но дори и без да капе котката може продължително да се взира в кранчето надявайки се да се види тънка струйка вода.
За разлика от кучетата на котките много по рядко се нуждаят от баня, защото те сами се почистват. Но ако вашият любимец е мръсен много и мирише или състоянието на кожата му изисква къпане на вас ще се наложи да му помогнете да преодолее страха от водата. Ако започнете да къпете котката още от малко коте, то тя по-лесно ще привикне към водата.
За по-лесно преодоляване на страха поставете котката в празна вана или мивка и му говорете успокоително, след това поставете мокри кърпи със стайна температура на козината колкото да я овлажните. Ако котката е достатъчно спокойна започнете да пълнете ваната като използвате кана с топла вода, никога не използвайте гореща вода. Изливайте водата бавно над козината на котката. Може и да използвате маркуч прикрепен към кранчето на чешмата. По линията на гърба на котката нанесете малко количество котешки шампоан, който е предварително разреден във вода. Много е важно да изплакнете повече от един път котката, за да се предотврати оставането на остатък от шампоан да дразни кожата или устата на котката, когато тя се ближе. Подсушете котката със суха, чиста и пухкава кърпа.


Ключови думи: котка, страх от вода, вода, къпане, баня, порода Турски ван