Терариум - декор и организация

Терариумът представлява изкуствено създадена от човека среда, която осигурява условия на живот, максимално близки до тези в пустинята. Най-често това е съд, който е предназначен за отглеждане на различни видове змии, жаби, гущери, костенурки и така нататък. Размерите на терариума могат да варират в широки граници, като това зависи най-вече от големината и броя на отглежданите в него животни.
Много популярни и често използвани са стъклените терариуми. Тяхното предимство е, че през прозрачните стени можем да наблюдаваме нашите любимци по всяко време, при това без да ги обезпокоим по какъвто и да е начин.
Друг вариант е например, някоя от стените да бъде заменена от мрежа. Разбира се, и тук всичко зависи от вида и размера на домашните любимци, които ще го обитават.
Все пак за по-големите терариуми се препоръчва те да бъдат изработени от азбестоцимент или да са иззидани от камъни, което също е едно много атрактивно и оригинално решение. Тъй като камъните са естествен декор на пустинята, това прави терариума още по-автентичен и привлекателен.
Според това, кои са неговите обитатели и каква е тяхната естествена среда на живот, терариумите могат да бъдат сухи, наподобяващи пустиня или по-влажни, такива, които пресъздават живота в тропичните джунгли и мочурища. В зависимост от това се избира и тяхната декорация. А тя може да бъде много разнообразна и изключително привлекателна. Защото всяко едно кътче от естествената околна среда носи своята своеобразна красота.
Напоследък все по-често се говори за сближаване на човека с природата и терариумът у дома може да се окаже един чудесен начин за отмора и релаксация. Особено ако сте любител на по-нестандартните и необичайни домашни любимци.
И така, какви животни можете да отглеждате във вашата домашна „мини-пустиня“?
В действителност, списъкът е доста дълъг и ние със сигурност няма да можем да изброим всички. Обикновено най-атрактивни за отглеждане в домашни условия от безгръбначните животни са екзотичните скорпиони или паяци, някои от които са с доста внушителни размери. Може би ще се изненадате, но тези симпатични приятели могат да живеят дълги години под един покрив с нас, особено ако имат добри стопани, които редовно да полагат за тях необходимите грижи.
После идват различните видове гущери, костенурки, жаби, мишки, змии, хамeлeони и още много други.
Вътрешния декор и организация на терариума трябва да съобразите с храната и поведението на отглеждания домашен любимец. Според неговия вид вие можете да създадете различни скривалища за да му създадете по-голям уют. Някои от тези скривалища е възможно да бъдат организирани с помощта на различни растения, но все пак това е възможно само ако „жителите“ на терариума не са прекалено тежки и подвижни. Подходящи за тази цел са например растения като различните видове бормелии, сансевиери, тропични млечки и др.
Нека да не забравяме и отоплението. Повечето от терариумните животни не поддържат постоянна телесна температура и затова се нуждаят от допълнително отопление. Обикновено за тази цел се използва инфрачервена лампа.


Ключови думи: терариум, обурудване, видове, растения за аквариуми