Акватерариум – едно съчетание между терариум и аквариум

За да съществуват, някои видове животни се нуждаят едновременно и от суша, и от вода. Това са така наречените земноводни животни. Най-популярните от тях са например жабите, саламандрите и тритоните. Една от характерните особености на земноводните животни е, че са студенокръвни, тоест те не поддържат постоянна телесна температура. Тези животни прекарват по-голямата част от живота си на сушата, но водата също е от жизнена необходимост за тях. Истината е, че почти всички земноводни се развиват във водна среда и ето защо, ако сме решили да отглеждаме такъв домашен любимец, ние трябва да му осигурим една своеобразна комбинация от аквариум и терариум. Точно това представлява всъщност акватерариумът.

Как можем да си устроим подобно съоръжение?
Разбира се, декорацията му е въпрос на лични предпочитания, но все пак има някои основни правила. Първо, акватерариумът трябва да бъде достатъчно дълбок и широк, адекватно отговарящ на размерите на животното, което ще се отглежда в него. Обикновено дъното на съда трябва да бъде обрасло с растения. Може да се добавят и дребни камъчета или друга подходяща настилка. Непременно обаче внимавайте с големината на камъчетата, защото ако те са по-големи, могат да наранят или застрашат живота на вашия домашен любимец.
Другата важна част от организацията на акватерариума, това е специално отделеното пространство за някакъв по-малък /обикновено стъклен/ съд, в който да се постави водата. След това около него внимателно се насипват пясък или пръст, като насипът трябва да покрива ръбовете съда. Така се получава малко изкуствено езерце, което освен, че е много красиво, също така то е и от изключителна важност за оцеляването на вашия домашен любимец.
Обикновено възрастните акватерариумни животни обичат да прекарват времето си като се излежават върху навлажнената суша. Но щом настъпи размножителният период, тогава „езерцето“ се превръща в нещо много важно, защото там, във водна среда, земноводните се чифтосват и снасят своите яйца. Също така, във водата започва и развитието на ларвите.
Най-популярни сред отглеждните в акватерариуми животни са костенурките. Ако отглеждате такава у дома, то имайте предвид, че водата в изкуствения воден басейн трябва да бъде доста над нейната височина. Препоръчително е височината на водния стълб да бъде два пъти повече от дължината на корубата. Прекалено плиткото езерце може да доведе до злополуки с нежелателни последици. При едно неволно обръщане на костенурката по гръб, в прекалено плиткото езерце тя няма да може да оцелее без чужда помощ. Ето защо е необходимо винаги да бъдете предварително много добре информирани относно нуждите и навиците на животното, което искате да отглеждате у дома и едва тогава да пристъпите към организацията на акватерариума. Защото тя е строго индивидуална за всеки различен вид. Едва след като сте се запознали подробно с изискванията, можете да дадете воля на вашето въображение и така да превърнете акватерариума не само в удобен дом за домашния любимец, но и в една изключително екзотична и красива декорация за интериора на вашето жилище.


Ключови думи: акватерариум, земноводни домашни любимци, организация, акватерариуми животни