Охлюви в аквариума

Охлювите могат да направят по-разнообразна обстановката във вашия аквариум и така тя да стане още по-автентична и привлекателна. Но това съвсем не е всичко. Тези водни обитатели могат също така да бъдат и от голяма полза за поддържането на хигиената в аквариума. Те отдавна са признати за всеотдайни санитари, като някои от видовете се грижат за почистване на стъклата на аквариума, а други за неговото дъно. Охлювите се хранят с водорасли и остатъците от храната, която рибките не са успели да оползотворят, а някои видове унищожават дори умрелите рибки или ларви, като по този начин спасяват аквариумната среда от отлагането на отровни вещества. Друго предимство на отглеждането на охлювите е, че те разравят дъното на аквариума и по този начин осигуряват достъп на кислород до корените на подводните растения.
Но все пак трябва да бъдете внимателни, когато избирате вида на охлювите, защото някои от тях се размножават много бързо и така лесно можете да загубите контрол над тяхната популация. Тук трябва да отбележим също, че те могат да бъдат опасни за хайвера на рибите, а също така и ларвите, в периода, в които те още не са се раздвижили.
Ето някои подходящи видове охлюви, които са много популярни сред акваристите: Mелания (Малайски охлюв), Ампулария (Pomacea bridgesii), Планорбис (Planorbis corneus), Физа (Physa acuta), Mалък блатен охлюв Galba, Голям блатен охлюв Limnaea и така нататък.
Охлювите могат да бъдат закупени от специализирани магазини и това е по-препоръчително, отколкото да ги улавяте сами от естествените водни басейни. По този начин ще предпазите обитателите на вашият аквариум от болести, които охлювите могат да пренесат. Но ако все пак сте харесали дотолкова някои красавци, че сте ги донесли у дома направо от природата, то не забравяйте да ги поставите в отделен съд поне за около 45 дни. Толкова е дълъг срокът на карантината, която има за цел да предпази аквариумните рибки от най-различни заразни болести, на които охлювите могат да бъдат неволни приносители.
Както вече споменахме, понякога охлювите в аквариума се размножават много по-бързо, отколкото ние бихме искали. Какво да правим в този случай? Първо, охлювите обикновено се събират в местата за хранене, така че можете да ги отстранявате всекидневно. Ако този вариант не ви допада, то тогава ще се наложи да разчитате на помощта на някои рибки от родовете Macropodus, Tetraodon, Astronotus и други, защото за тях охлювите в аквариума са вкусна и незаменима храна.
Възможно е също така използването на препарати, но тогава ще трябва да отстранявате ръчно умрелите охлюви, защото в противен случай при разлагането им се развиват различни болестотворни бактерии, които са много вредни за останалите аквариумни обитатели.
Понякога охлювите се появяват в аквариума без ние да сме желали това. Най-често техните яйца са попаднали там случайно, заедно с растенията. Ето защо, ако не желаете неканени гости, е добре да проверявате внимателно всички нови растения за наличие на прозрачна слуз, каквато всъщност представляват яйцата на охлювите. Най-често можем да я открием по долната част на листата.


Ключови думи: охлюви, аквариуми, хигиена на аквариума, почистване на аквариума