Хигиената в аквариума

Поддържането на добрата хигиена в аквариума е много важна. Тя е главно условие за правилното развитие на организмите в него. Водната среда може много лесно да бъде замърсена с различни инфекциозни микроорганизми, а също така трябва постоянно да се води борба и срещу развитието на гнилостните процеси. Не забравяйте, че все пак водата в аквариума е застояла, а и наличието на флора още повече благоприятства лесното й замърсяване. Ето защо обитателите на аквариума са постоянно изложени на опасност от атаката на различни вируси и бактерии, като устойчивостта на всеки един организъм към тях е различна. При някои от аквариумните рибки или другите животни, които се отглеждат заедно с тях, тази устойчивост е по-висока и те по-трудно могат да бъдат увредени, докато при други това съвсем не е така и те лесно се заразяват, като често това може да доведе и до тяхната смърт.
Разбира се, много от рибките се чувстват добре дори и в мръсни води, като например някои от лабиринтовите риби или сомовете, но не бива да разчитаме само на това, още повече, че едва ли в аквариума ви живеят само такива устойчиви екземпляри. Тетровите риби, барбуните и пърстървите например, са изключително чувствителни дори и на незначително замърсяване. Ето защо всичко е доста относително и строго индивидуално за всеки отделен организъм и това, което за един е напълно нормална среда, за друг може да се окаже точно обратното.
Истината е, че колкото и да се опитваме да наподобим естествената среда за нашите домашни любимци, ние не можем да им създадем абсолютно същите условия, на каквито те са свикнали в дивата природа. Моретата и океаните, както и другите водни басейни са естествени екосистеми и природата ги е надарила с уникални начини за пречистване и поддържане на нормалните условия за живот за всички населяващи ги организми. Докато аквариумът е една изкуствено създадена среда и отговорността за чистотата му е изцяло наша. Така че, това трябва да бъде основна грижа за всеки стопанин. Необходимо е да се спазват нормалните хигиенни изисквания и да се поддържат в приемливи граници промените в състава на водата, за да се чувстват добре и да се развиват правилно аквариумните рибки и растения.
Колкото по-разнообразен е съставът на аквариума откъм флора и фауна, толкова по-добри условия за правилното му функциониране /а оттам и за самостоятелното му пречистване/ се създават. Ако успеете да постигнете това, можете го да считате за наистина голям успех, защото тогава няма да ви бъдат необходими никакви други химични препарати или лекарства.
Помислете за обогатяването на водната среда с повече и разнообразна растителност. Съчетайте организми, които са в симбиоза помежду си и така ще можете да постигнете една хармонична среда, максимално близка до естествената. Животът в аквариума би трябвало да следва своите собствени правила, така че, не се намесвайте, освен ако това не е жизнено необходимо.
И разбира се, когато се налагат каквито и да било манипулации, винаги използвайте чисти пособия!


Ключови думи: хигиена на аквариум, естествена екосистема