Как да осветяваме аквариума

Осветлението на аквариума е много важно, защото светлината е един от основните регулатори на жизнените процеси. Какво е необходимо да знаем?
Първо, аквариумът не се осветява еднакво през цялата година, но целта е да се осигури приблизително еднакво такова.
Ако жилището е достатъчно светло, тоест ако в него влиза достатъчно количество естествена светлина, тогава аквариумът може и да не се осветява допълнително. Особено в периода от пролетното до есенното равноденствие.
От есенното равноденствие обаче, денят започва да се скъсява и става под 12 часа. Тогава е необходимо аквариумът да се доосветява допълнително. Това се прави с цел, изкуственото осветление да осигури на растенията поне 12 часа непрекъсната асимилация.
Много е важно също така изкуствената светлина да се включи точно навреме. Това трябва да стане веднага щом започне да се смрачава. В аквариума не бива да настъпва пълна тъмнина, дори и за кратко време. Ако това се допусне, тогава растенията престават да асимилират и започват да дишат, тоест започват да дисимилират. Много е вредно, ако растенията са оставени „да заспят“ и след час или два те отново се разбудят с изкуствена светлина.
Едно постоянно осветяване на аквариума може лесно да бъде постигнато с помощта на автоматично изключващ се часовник, например.
В случай, че аквариумът се намира в избено помещение, тогава нещата стоят по съвсем различен начин. При това положение организмите в него са зависими само от изкуствено осветление. Тогава те трябва да се осветяват през цялата година еднакво. Условието е аквариумът да бъде осветен минимум 12 ч. и максимум 16 ч. в денонощието. Внимавайте, защото едно непрекъснато осветяване от 24 ч. може сериозно да навреди на повечето растения.
По принцип, дневната светлина е съставена от различни по дължина на вълната части на спектъра, което ние възприемаме като различни цветове. Най-късата светлинна вълна, която човешкото око може да възприеме, това е виолетовата, а най-дългата е червената.
Човекът не вижда ултравиолетовите и инфрачервените части на спектъра, но при растенията това съвсем не е така. Те не възприемат нито виолетовата, нито ултравиолетовата светлина и започват да виждат от синята част на светлината - през зелената, жълтата, оранжевата, червената та чак до инфрачервената.
Всичко това означава, че за осветяването на аквариума е необходимо да се използват такива източници, които излъчват светлина със средни и по-големи дължини на вълните.
Най-подходящи са електрическите крушки, които дават жълтеникава светлина, но могат да се използват и крушките, които светят от бяло до синкаво.
Електрическите крушки над 60 вата не са подходящи за аквариума, защото около петдесет процента от светлината, която те излъчват не може да бъде възприета от растенията. За аквариума трябва да се избират светлинни източници, които излъчват светлина, подобна на дневната, например бяла, жълтеникава или бледорозова.
Луминисцентните тръби могат да се употребяват само като допълнение към дневната светлина или в комбинация с тези, които вече изброихме. Тези тръби обаче са много предпочитани като средство за повишаване силата на багрите при растенията и рибите и се използват предимно за декорация, тъй като с тяхна помощ се получават изключително красиви цветови ефекти. Особено ако в аквариума се отглеждат риби с лъскави перки.
Подобно действие имат и червените крушки. Те се са подходящи както като източник на светлина за асимилацията на растенията, така и като допълнение към друга светлина и също предизвикват прекрасни цветови ефекти.


Ключови думи: осветление на аквариум, регулиране осветление на аквариум