Как да съхраним по-дълго живата храна за аквариумните рибки

Вече сте събрали живата храна за вашите аквариумни рибки, но се чудите как да я съхраните за по-дълго. Всъщност, това е съвсем лесно.
Ако сте се запасили с по-голямо количество Тубифекси, не се притеснявайте, защото изобщо не е трудно да ги съхраните. Това което трябва да знаете за тези блатни червеи, е че те могат да умрат преди всичко от недостиг на кислород или пък под влиянието на неблагоприятна температура. Поради това, в домашни условия те трябва да се поставят в плоска, най-добре емайлирана, но може и порцеланова или стъклена паничка, в която непрекъснато да капе прясна студена вода. Поставени в паничката, Тубифексите бързо се събират на кълбо. Разбира се, тъй като преди това те са живели в тинята, нормално е да отделят някакви остатъци от нея. Затова е добре от време на време паничката да се почиства.

В случай, че нямате възможност да осигурите вода, която постоянно да капе върху тях, можете да ги поставите и само в паничка с малко вода. Количеството на водата трябва да бъде такова, че кълбото червеи да може се показва над нея. Тази паничка съхранявайте на студено място. Необходимо е, червеите да се изваждат един-два пъти на ден и старателно да се изплакват в кофа или в по-голям съд. По този начин можете лесно да отстраните умрелите Тубифекси. Те се познават по това, че вместо да имат нормален червеникав цвят, са побелели. И понеже са много по-леки от живите червеи, при изплакването лесно се отмиват. В никакъв случай обаче, не бива да оставяте паничката с тубифексите на топло. Дори се препоръчва да я съхранявате в долната част на хладилника. И това е всичко. Тубифексите могат да издържат без храна две седмици. Все пак, ако искате да ги запазите по-дълго от това, тогава ще трябва да ги храните с филийки от тънко нарязани картофи.
Червените ларви на Хиромонидите Chironomus също могат лесно да се съхраняват лесно. Те ще издържат няколко дни в плоска паничка с малко вода. Понякога обаче през това време те могат да се превърнат в какавиди. Особено, ако ги държите на топло, защото по-високата температура ускорява този процес.
Не забравяйте, че когато храните с тези ларви вашите аквариумни рибки, трябва да им давате наведнъж само количество, което може да бъде изконсумирано веднага. В противен случай неизядените ларви се забиват в дъното и се превръщат се в какавиди.
А съвсем скоро след това в жилището се появяват зеленикави насекоми, които не хапят, но все пак са неприятни.
Ето защо, червените ларви на хирономидите трябва да се държат на студено място. Сменяйте им също и водата в паничката – един-два пъти на ден е напълно достатъчно. Водата с ларвите излейте в някое по-гъсто сито и след това изплакнете с течаща вода. Можете да отстраните умрелите и побелели ларви със специално пригодена щипчица или пинсети.


Ключови думи: жива храна за аквариум, съхранение, тубифекси, насекоми