Влечуго у дома

Влечугите са се появили на Земята преди около 310 милиона години, като са произлезли от групата Reptiliomorpha – древни земноводни.
Една от най-характерните им особености е тяхната кожа, по която има вроговени люспести образувания. Понякога тези люспи са видоизменени в щит на главата или пък в пръстени, като тези, които сме виждали по опашките на гущерите, например.
Люспите са наредени една върху друга, подобно на керимидите по покривите на нашите домове.
Една интересна особеност е, че когато влечугото наедрее, тази своебразна люспеста дреха му отеснява и за това то просто я свлича от тялото си. Това се случва по няколко пъти в годината.
За влечугите в умерения климатичен пояс „преобличането“ става през летните месеци. Ето защо, често, разхождайки се сред гората, сме попадали на изоставени облекла на влечуги. В това няма нищо странно или необичайно - просто притежателите вече са „изхвърлили“ старите си дрехи, за да ги заменят с нови, които са далеч по-широки и по-удобни.
В естествената си среда влечугите обикновено могат да бъдат видени по оголените степни и каменисти места. Много често те не предизвикват симпатия у хората, може би защото външният им вид е доста смущаващ – много от нас ги асоциират с динозаврите например. А всички ние сме гледали филми за динозаври и знаем, че там не винаги ги представят в добра светлина.
Освен това, красота на влечугите е доста екзотична и донякъде се разминава с общоприетите представи.
Смущаващ е също и фактът, че влечугите са студени на допир, а някои хора намират студените им тела за отблъскващи и неприятни. Но истината е, че влечугите са от така наречените студенокръвни животни, които не поддържат собствена телесна температура. По този начин тяхната температура е в пряка зависимост от тази на околната среда. Това е също причината, често да ги срещаме препичащи се на слънцето. Обикновено те предпочитат каменисти огряни от слънцето места, които са обрасли с висока тревиста растителност. Близо до храсталаците влечугите чувстват сигурност, защото знаят, че има къде да се скрият при евентуална опасност.
Но въпреки, че не всички от нас са фенове на влечугите, напоследък се забелязва тенденция те да бъдат все по-чести гости в нашите домове. Хората, които предпочитат влечугите като домашни любимци са най-често по-ексцентрични и интровертни от останалите.
Всъщност трябва да признаем, че точно влечугите се препоръчват като най-подходящите домашни любимци за хора, които страдат от различни алергии.
Първо, защото тези животни живеят в ограничено пространство - терариума и не се разхождат свободно из помещенията в къщата или апартамента. Също така и люспестата им кожа е лишена от жлези.
Разбира се, трябва да бъдете внимателни, когато вземете решение да отглеждате влечуго у дома, защото ако то е пренесено от някоя далечна екзотична страна, може да ви зарази с различни вируси или алергени. Най-добре е да се обърнете към специализирани магазини, където вероятността от подобни зарази е далеч по-малка, защото там влечугите обикновено са отгледани в изкуствени условия.


Ключови думи: влечуго домашен любимец, влечуги, произход