Хормони и витамини, които влияят върху здравето на аквариумните рибки

Какво представляват хормоните и витамините? Това са органични съединения, които играят важна роля за правилното развитие на всички водни и сухоземни животни и растения.
Точно хормоните и витамините регулират много от жизнените процеси в организмите - такива, като растежа, узряването, размножаването, обмяната на вещества и много други.
Животинските хормони се образуват в жлезите с вътрешна секреция и се транспортират чрез кръвта до определени клетки, тъкъни или органи, върху които оказват влияние.
Най-популярен е може би хормонът инсулин. Той се произвежда от определени клетки, които се намират в задстомашната жлеза. Този важен хормон отговаря за регулацията на равнището на захарта в кръвта.
Хормоните оказват изключително силно влияние на всички организми.
Например, често срещаната промяна на пола при рибите в аквариума е причинена от нарушаване на равновесието при образуване на половите хормони.
Витамините също са органични съединения, като една голяма част от тях животните са способни да си изработват сами. Други обаче не могат да бъдат изработени или пък не се произвеждат в достатъчно количество.
Ето защо на аквариумните рибки трябва да се дават витамини и провитамини.
Особено на тези рибки, които не се хранят с достатъчно качествена и естествено богата на витамини храна.
Най-големият източник на витамини за животните, това са растенията. Така че, растителноядните животни приемат витамините директно чрез растенията. При хищниците пък витамините се набавят от техните растителноядни жертви.
Дневната нужда от витамини за който и да било организъм е съвсем малка и тя варира едва от няколко мигрограма до няколко милиграма. Но недостигът на витамини е много опасен и води до така наречената авитаминоза. Последиците са много лоши - нарушаване на здравето.
Повечето витамини изпълняват ролята на ензими и те регулират обмяната на веществата в организма.
Витамин А играе важна роля например при растежа на организма, като го предпазва и от нарушение на зрението.
Витамин Д подпомага приемането на калций от храната и играе важна роля в заздравяването на костите.
Витамин Е влияе върху образуването на полови клетки.
Витамин К подпомага съсирването на кръвта и така нататък.
Разбира се, отделните витамини действат многостранно. Понякога действието на някои от витамините се припокрива, друг път те взаимно се допълват.
Но някои витамини са леснодостъпни за животните, а други - далеч по-трудни. Една част от витамините могат да бъдат разтворени във водата, а други се разтварят само в мазнини. Както и някои се унищожават при висока температура, например при приготвяне на храната, а други обратно – високата температура ги активира още повече.
За да сте сигурни, че доставяте необходимите хормони и витамини на вашите аквариумни рибки, не забравяте да разнообразявате менюто им с прясна храна. Тя е естествено богата както на хормони, така и на витамини. Що се отнася до изкуствената храна, дори и най-качествената такава, след дълго съхраняване изгубва част от своите хормони и витамини.


Ключови думи: аквариумни риби, хранене, витамини