Как спят рибите

Твърди се, че много видове риби наистина спят. Разбира се, техният сън съвсем не прилича на нашия, но все пак е сън.
Така например, рибите изпадат в състояние при което дишането и движението на перките им се забавя доста, а понякога те дори променят и своя цвят. При полузъбите риби от Nannostomus и Nannobrycon, дневното надлъжно раиране през нощта се променя в напречно.
Тези риби, които имат нощна размножителна активност или които се размножават преди разсъмване, през нощта „обличат пижами“ в бледи цветове.
Друго възможно поведение по време на „сън“е те да почиват на дъното или пък да лежат настрани. Рибите обаче нямат очен клепач и не могат да затворят очи като нас, затова дори и когато „спят“ техните очи са широко отворени.
Малките на Цихлидите от родовете Haplochromis и Pseudocrenilabros пък прекарват нощта в устната кухина на майка си или баща си. Други, като например Лапината, лежат през нощта настрани.
Някои коралови риби /Зеленушките и Папагаловите риби/ преди сън се обвиват със слузеста обвивка. Тя има за цел да ги предпазва от грапавите клончета на коралите, между които лягат да спят. Също така, тази слузеста обвивка върши работа и като предпазно срещу евентуален нападател. На сутринта, когато вече не им е нужна, те я напускат.
Някои други видове, като сомчетата например, са активни само през нощта, а през деня си поспиват – най-често в различни скривалища на дъното.
За поява на сън може да се приеме също и плаването на рибите с корема нагоре по повърхността на водата.
Някои от рибите променят своята телесна температура в зависимост от температурата на водата. Тогава, именно температурата на средата влияе върху тяхната активност.
Така например, една оптимална температура спомага за максималната активност на рибите. И обратно - всяко повишаване или понижаване на температурата може да понижи тяхната активност, както и да повлияе на приемането на храна или обмяната на веществата.
При температура от четири до шест градуса, много риби изпадат в летаргия. Това е известно като „зимен сън“. През есента рибите се събират в дълбочините, и там прекарват в сън цялата зима.
В тропичните райони, нещо като аналог на този „зимен сън“ на рибите е така нареченият „летен сън“, който е характерен за времето на „сухия“ период, когато реките и другите водоеми обикновено пресъхват.
През този период например, двойнодишащите риби се заравят в тинята, като образуват около себе си специфична слузеста обвивка. В тази „екипировка“ те изчакват да отмине неблагоприятния годишен период.
В летен сън могат да изпадат не само тропическите риби, но и много риби, които живеят в умерения географски пояс, като например рибата Лин.
Много често рибарите използват в своя полза нощния сън на рибите. Голяма част от Кораловите риби могат да се ловят само през нощта, защото тогава те са заслепени от светлината на силния рефлектор и не могат да се скрият.
Всичко това може да намери широко приложение при отглеждането на декоративните аквариумни рибки. Нощният лов в аквариума например, ще улесни значително хващането на рибите, при това без каквато и да било опасност за увреждане на вътрешната декорация. При внезапно появилата се светлина, рибата няма да бяга от сакчето, защото няма да успее да го забележи веднага.


Ключови думи: аквариумни риби, как спят рибите, зимен сън риби, летаргия при рибите