Грижи за аквариума

Аквариумът трябва да се наблюдава всеки ден. Животът в него не спира да тече нито за миг и затова не забравяйте редовно да наглеждате вашите любимци.
Обикновено, с един бегъл поглед може да се проконтролират много неща. Следете внимателно температурата на водата, особено през по-студените сезони на годината. Проверявайте също дали рибите не се задържат близо до повърхността на водата и дали плуват нормално.
Ако забележите някоя болна рибка или още по-лошо – умряла, тогава трябва незабавно да я отстраните от аквариума. Трябва също така да се следи за появата на инфекции. Когато една риба е заболяла от инфекциозна болест, необходимо е да се лекува целият аквариум. В това отношение в никакъв случай не трябва да се правят компромиси.
Изгнилите части от растенията също е необходимо да се отстраняват веднага. Избягвайте да бъркате с ръце в аквариума, освен ако това не е абсолютно наложително.
Всеки ден трябва да се проверяват също филтрите и правилното функциониране на аериращото устройство, както и дали аквариумът не тече.
Обикновеното почистване на аквариума се провежда един път в седмицата. Тогава е времето стъклото да се почисти от водораслите и от утaените по него нечистотии. Това лесно може да бъде направено с помощта на парцалче или стъргалка. В случай, че по растенията има наслоена кал, тя внимателно се отстранява със стъклена или дървена пръчица. Аериращото устройство и филтърът се изключват и се изчаква докато размътената кал се утаи на дъното, а после тя се отстранява. Изтеклата при това вода, може да се замени с прясна вода от чешмата, но задължително трябва да е със същата температура, като на тази в аквариума.
Ако се налага подмяна на по-голяма част от водата, тогава новата вода трябва да престои поне едно денонощие, преди да бъде поставена в аквариума.
Що се отнася до филтрите, то те трябва да се почистват редовно и колкото по-често го правите, толкова е по-добре.
С времето, дори върху техническите съоръжения в аквариума се утаяват нечистотии. Ето защо нагревателят също трябва редовно да се почиства, като разбира се, първо е необходимо да бъде изключен от мрежата.
Понякога растенията в аквариума избуяват прекалено и го задръстват. В този случай трябва да отстранявате излишните части от тях.
Веднъж в месеца се проверява и дали пясъкът на дъното не е прекалено сбит или пък почернял. Обикновено това се случва, когато сме постлали дъното на аквариума с много фин пясък. В такъв случай, около растенията и особено под камъните, той трябва да се разрохква с пръчка, като се внимава да не се размъти излишно водата и да не се повредят растенията.
Камъните се почистват от калта с течаща вода.
Ако има прекалено много охлюви в аквариума, те също трябва да бъдат отстранени.
Накрая се избърсва и покриващото аквариума стъкло. Най-добре е направо да го измиете, защото ако е замърсено или дори само напрашено, това автоматично ограничава достъпа на светлина в аквариума.


Ключови думи: аквариум почистване, грижи