Транспортиране на новозакупените аквариумни рибки до дома

Понякога се налага да транспортираме закупените рибки на големи разстояния. Как можем да направим това по възможно най-безопасния за рибките начин?
Обикновено закупените аквариумни рибки и растения се поставят в полиетиленови пликчета с вода. Но понякога минават няколко часа преди да занесем нашите домашни любимци у дома. В този случай може да се използва някакъв съд, който да е с големина според размера и количеството на пренасяните рибки. Подберете го така, че да е достатъчно голям за да им осигурите максимален комфорт при транспорта. Защото и без това всяко преместване на рибките е достатъчно стресиращо за тях.
Съдът за транспортиране трябва да е направен от неръждаем материал, най-добре е да бъде от стъкло, и да е изолиран от атмосферни влияния.
През зимата е необходимо рибите да се пазят от охлаждане, а през лятото – от прегряване. За по-малък брой и по-малки риби се препоръчва транспорирането в термос с по-широко гърло. Ако се пренасят по-голям брой риби, тогава водата трябва да се аерира с помощта на пуловеризатор. Това става като по време на пътуването в съда се вкарва въздух чрез натискане на гумения балон на пуловеризатора. Така водата се аерира.
Пликчетата от полиетилен с различна големина са също подходящи за транспорт.
Ако пътуването до дома е кратко, през зимата е достатъчно съдържанието на пликчето да се пази от студа.
През лятото също се внимава, най-вече за това, пликчето с рибките да не се оставя за по-дълго време на слънце или в непроветрена кола например, тъй като рибките могат да умрат.
Полиетиленовото пликче е доста практично и поради факта, че заема сравнително малко място. Освен това то може да се сгъва, а и рибите не се нараняват, когато се удрят в меките му стени. Но не забравяйте, че пликчето не бива да се оставя много дълго време на светлина, защото това ще подложи вашите нови домашни любимци на допълнителен стрес. Щом пликчето се постави на тъмно място, рибите веднага се успокояват, а така и необходимостта им от кислород значително намалява.
Ако се купят повече рибки или ако се налага да те се транспортират по-дълго, то тогава трябва да предупредите за това още в магазина, от който ги закупувате. Това ще даде възможност на продавача да ви избере по-голям плик и да напълни пространството над водата с чист кислород.
Имайте предвид обаче, че на Лабиринтовите риби и на рибите от род Coridoras концентрираният кислород може да навреди. Останалите риби могат да се транспортират под кислород дори и в продължение на два дни.
Лабиринтовите риби издържат без кислород, защото те не са зависими от кислорода, намиращ се във водата. От време на време обаче все пак пликчето трябва да се отваря за да се подмени въдухът в него с по-свеж.
Аквариумните растения също могат да се поставят в полиетиленови пликчета с вода при транспортирането. Ако разстоянието е по-дълго, тогава е добре те да се завият в хартия и чак тогава да се поставят в пликчето с вода. Така могат да издържат до три дни, без да се налага да се изваждат.През зимата обаче трябва да се пазят от измръзване по време на транспортирането. През лятото пък трябва да се предпазват от запарване.
Разбира се и тук пликчето трябва да отговаря по размери на растенията. В противен случай те могат да се счупят или разкъсат.
Донесените вкъщи рибки не трябва да се пускат веднага в аквариума. Това може да стане едва след като температурата на водата в пликчето е изравнена с тази на водата в аквариума. Всяка рязка температурна промяна е много вредна за аквариумните рибки. Освен това новите домашни любимци трябва да се поставят за няколко дни в карантинен аквариум. Можем да ги преместим в общия аквариум едва след като сме се уверили, че те са напълно здрави.


Ключови думи: риби транспортиране, риби аклиматизация, пренасяне риби, съд за пренасяне на риби