Когато домашната котка се разгони

Два пъти годишно вашата любима домашна котка преживява период на разгонване. Наистина, това е един доста труден период от живота на собственика, защото тогава настъпват големи промени в поведението на иначе милият и любеобвилен домашен любимец.
Какви промени настъпват? Обикновено разгонената котка започва да се търка често по най-различни повърхности – пода, стола или например пантофите на стопанина, често съсредоточено ближе различни повърхности или се гали в частите от мебелировката. Ако искате да се уверите дали тези симптоми са наистина израз на разгонване, можете да изпрабвате следната техника. Просто стиснете котката с палец и показалец в областта на врата, като по този начин имитирате ухапването на котарака по време на любовната игра. Повдигането на задницата на котката е сигурен знак, че вече си имате разгонен домашен любимец у дома.
В този период вие трябва да решите искате ли вашата котка да стане майка или не. В случай, че не желаете, то тогава е добре да бъдете внимателни, защото тя ще използва всеки удобен момент да избяга от жилището. Бъдете нащрек - всеки отворен прозорец или врата могат да се окажат лесен път за бягство.
На пазара вече се предлагат достатъчно средства, които могат да предпазят вашата котка от разгонване. Най-добрият вариант е да прибегнете точно до тяхната помощ, защото в противен случай можете да бъдете изложени на сериозен психологически тормоз от вашата домашна любимка. Не са редки случаите, когато разгонената котка издава проницателни звуци, като това обикновено се случва точно в най-неподходящите моменти, например рано сутринта, когато тъкмо сте заспали най-сладкия си сън. Не са за пренебрегване и оплакванията от съседите, които неминуемо започват да валят.
Ако раждането на котката е желано от вас, то тогава първото нещо, което трябва да направите, е да я свържете с подходящият брачен партньор. След като бракът, така да се каже, бъде консумиран, настъпва моментът в който трябва да се погрижите за диетата на бременната котка.
По време на бременността метаболизмът на организма се променя и се повищава нуждата от енергия. Храненето трябва да бъде изключително балансирано, което ще осигури доброто здравословно състояние както на майката, така и на плода.
Готовите храни за бременни котки могат да бъдат една добра алтернатива, защото те съдържат всички необходими съставки, витамини, минерали и така нататък. За да се гарантира усвояването на всички хранителни вещества, можете да добавите към храната на бременната котка фолиева киселина.Тя се съдържа в зелените зеленчуци, фасула и граха, фъстъците, ориза, макаронените изделия, хляба, във всички пълнозърнести продукти, говеждото месо, свинското месо, агнешкото месо и така нататък. Фолиевата киселина играе важна роля за изграждането на плацентата и за развитието на ембриона.
В периода на бременност също така се увеличава и необходимостта от калций, желязо, йод и витамини.
Ето и едно примерно процентно съотношение за диетата на бременната котка:
Въглехидрати 25-30%
Мазнини 12%
Целулоза 2,3%
Минерали 6%


Ключови думи: разгонена котка, бременна котка диета, поведение, симптоми, предотвратяване