Безопашати котки

Несъмнено те са един от най-оригиналните видове. Тази порода е създадена по естествен път, а произходът й се свързва със остров Ман, който се намира в Ирландско море.
Твърди се, че този оригинален вид е донесен в Европа от Китай или Япония. Това са все страни, които имат обща граница със Сиам и Малайските острови, които от своя страна пък са родината на късоопашатите котки. Тази хипотеза се подкрепя и от факта, че на старинните китайски и японски рисунки, запазени до днес, често се виждат котешки фигури, наподобяващи безопашати котки.
В наши дни тази домашни любимци са доста популярни сред жителите на Британските острови,а също така са и добре разпространени на територията на Франция.
Чистопородните Безопашати котки имат сравнително късо тяло. Природата ги е надарила още с малка, несъразмерна спрямо тялото глава и големи уши, които са леко закръглени по своите краища. За сметка на по-малкия размер на главата им, шията на тези домашни любимци е доста дълга. Също така те имат доста добре развити задни крайници, което е голямо предимство, когато им се налага да се катерят по дърветата в преследване на плячката си. Предните им крайници са значително по-къси.
Както можем да се досетим още от името им, Безопашатите котки въобще нямат опашка. Те не притежават дори остатъчен израстък.
Интересното при тази порода котки е че, цветът на ириса на окото е в пряка зависимост от оцветяването на козината.
Например, при черно оцветените котки ирисът е оранжев, докато при белите той е син. Безопашатите котки с кафяв цвят на козината пък имат жълт ирис на окото, а сребристите им събратя могат да се похвалят със зелени очи.
Много популярни са сивите и сребристи Безопашати котки. Обикновено окраската при сребристите котки е изпъстрена с петънца, което им придава един много атрактивен и привлекателен вид.
Чисто черните котки от тази порода се срещат значително по-рядко, но първенството се държи от чисто белите екземпляри, които са наистина една голяма рядкост. Козината на Безопашатите котки с бял цвят е особено мека и приятна на допир. По своята структура тя по-скоро се доближава до заешката.
Може би си мислите, че Безопашатата котка е мързелива и ленива, но това съвсем не е вярно. Точно обратното – тази порода е известна като голям майстор на изкуството на лова. Безопашатите котки са отлични ловци на плъхове и мишки. При това техният характер е доста благ и те са много привързани към стопаните си. С удоволствие се отдават на човешките ласки и могат да бъдат наистина една добра компания.
Женските Безопашати котки са грижовни майки и изцяло са погълнати от майчинските си грижи по време на отглеждане на своето поколение. Известни са също и с това, че имат изобилие от кърма.
Друга характерна особеност за Безопашатата котка е, че тя не изтипва страх от водата.
Така напрамер, тези домашни любимци са професионални плувци и дори могат да ловят риба.


Ключови думи: безопашата котка, произход, отглеждане, разновидности, отлични ловци