Клетката на канарчето

Разбира се, в наши дни канарчетата са много популярни и често са предпочитани като домашни любимци, защото се отглеждат лесно, а мелодичните им песни са истинска наслада за ухото на техните стопани.
Отглеждането на канарче у дома няма да ви затрудни особено. То не е взискателно и ако го пускате отвреме-навреме да полети из стаята, дори не е необходимо да купувате голяма клетка. Естествено, свободното му летене крие и някои рискове. Нищо чудно например, ако оставите вашето канарче без надзор, новата ви ефирна завеса да се сдобие с малки дупчици, а и да не забравяме, че след всяка разходка ще се налага и почистване на подовата настилка.
Що се отнася до клетката в която можете да отглеждате този домашен любимец, то най-оптималните й размери са 40-23-35 см. – съответно дължина, ширина и височина.
Тя трябва да бъде оборудвана с различни приспособления и декорирана по ваш вкус, обикновено с истински клончета, които са много удобни и желани за кацане от канарчетата. Когато правите подбор на клончетата, избирайте ги порести, такива, които са с по-грапава повърхност, защото канарчето трябва да поддържа маникюра си в ред. Тъй като прекалено дългите му нокти затрудняват движенията, канарчето използва грапавата повърхност на клоните като своеобразна пила. Най-подходящи са пръчките от върба, леска или бъз. Дебелината им трябва да бъде около сантиметър и половина. Идеята е, канарчето да не може да ги обхване напълно с пръстите си, защото това ще му осигури по-голяма стабилност.
Много са удобни клетките, чиито дъна са подвижни и могат да бъдат лесно извадени и почистени. Дъното на клетката може да застелите както със сух пясък, така и с обикновена хартия. Стар вестник също ще свърши чудесна работа. Постелката се сменя ежедневно.
Пръчките за кацане също се замърсяват и трябва да бъдат почиствани. Най-често те се изстъргват с помощта на нож – използвайте обратната страна на някой стар нож. Ако нямате възможност да подменяте клонките често, можете да се запасите с един два комплекта, които да се сменят периодично. Можете да дезинфекцирате пръчките с изваряване.
При избора на клетка се съобразете с големината на вратичката, защото трябва да предвидите изваждането на тези клонки-кацалки. Много удобни са клетките с вертикално спускащи се вратички.
Клетките са снабдени със специални отвори за прикрепяне на хранилки и поилки.
Можете да предвидите и съд за басейн, защото канарчето с удоволствие се къпе. Водата във „ваната“ му обаче трябва да бъде с температура, близка до стайната.
Водата за пиене и за къпане трябва да се сменя всекидневно, а в горещите летни дни – дори по два пъти на ден.
Канарчетата се чувстват добре в своето жилище и подобно на много други домашни любимци се страхуват да го напускат. Дори само оставената отворена вратичка на клетката може да ги направи неспокойни и нервни.
Все пак някои стопани обичат да пускат канарчето да полети из апартамента. Интересното е, че когато привикне към подобни разходки, гласовитият домашен любимец с радост се връща в клетката си, без намеса от страна на стопанина. Приучването на птичката към подобни „разходки“ трябва да става постепенно. Първоначално те траят съвсем кратко време, а на по-късен етап могат да бъдат удължени. Важно е да знаете, че при първите опити е възможно вашето канарче да не забележи стъклото на прозорците и да се нарани, удряйки се в тях. Това лесно може да бъде предотвратено, ако ги закриете, например с плътни пердета.


Ключови думи: клетка на канарче, размери, аксесоари, къпане канарче