Хранене и грижи за костенурката, подготовка за зимен сън

Като домашни любимци, костенурките са много чувствителни към условията, в които се отглеждат.
Те са изключително невъзприемчиви към студа и затова трябва да бъдат предпазвани от него. Често пъти са достатъчни само няколко по-хладни дни и вашият домашен любимец лесно може да бъде простуден и това да доведе до фатален край.
Резките промени в температурата също влияят много зле на костенурките.
Освен това те са чувствителни и към всяка промяна на храната, а липсата на слънце ги депресира и кара да залиняват.
Вашият домашен любимец трябва също така да бъде предпазван от удари. Всякакви подобни травми им оказват пагубно влияние, като например падане, дори и ако височината от кото са паднали не е била голяма. Обикновено това се случва, когато с тях си играят по-малки деца.
Храната на костенурката трябва да бъде разнообразна. Еднообразното хранене предполага бърза загуба на апетит, отслабване и съответно води до заболявания.
Най-подходящи за костенурката са сочните треви и различните видове плодове и зеленчуци. Понякога се допуска и храненето с месо, като например малки парченца дреболии, охлювчета или дъждовни червеи. Колкото е по-голямо разнообразието, толкова по-здрав и жизнен ще бъде вашият домашен любимец и съответно времето прекарано с него, ще бъде по-дълго.
В случай, че храните вашата костенурка със зърнени или друг вид сухи храни, то тогава задължително й подсигурявайте прясна вода в достатъчно количество.
Млякото обаче съвсем не е подходяща храна за костенурката. Организмът на влечугите, както и на земноводните и рибите не е приспособен да преработва такава храна.
Предпазвайте вашият домашен любимец и от нападения на кърлежи. Много често подобни паразити могат да бъдат открити по кожата на костенурките.
Избягвайте да ги отскубвате, защото е твърде възможно в кожата да остане част от тях и това да предизвика възпаление. Много по-добър начин за отстраняване на кърлежите е да намажете мястото с пласт вазелин. Така ще спрете притока на въздух на кърлежа и той ще падне сам.
Костенурката се нуждае и от къпане. Най-малко веднъж на две седмици на нея трябва да й бъде подсигурена ваничка със затоплена вода. През останалото време се следи за евентуални зацапвания по предните лапички и при нужда те се измиват – също със затоплена вода.
За да подготвим костенурката за зимен сън можем да й приготвим „зимна спалня“. В хладно мазе с температура на въздуха от 3 до 10 градуса се поставя кутия с торф и мъх, покрити с влажни листа. В така приготвената „спалня“ домашният любимец ще прекара зимните месеци.
Подготовката за презимуването на костенурката трябва да започне през октомври. Трябва да й бъде осигурена богата и много калорична храна. Това ще даде възможност на животното да натрупа запас от хранителни вещества, необходими на организма му за прекарването на зимния сън.
Будим костенурката от зимен сън през пролетта, когато вече е топло и можем да й дадем свежа зеленина.
След изваждането й от леговището, трябва да измием корубата й със затоплена вода, а после да я сложим на топло място. Най-добре на пряка слънчева светлина.
Апетитът на костенурката не се възвръща веднага, понякога може да мине и седмица, преди тя да се пробуди и да възстанови напълно предишния си начин на живот.


Ключови думи: костенурка хранене, зимен сън, подготовка за зимен сън