Отглеждане на Бели мишки

Бялата мишка е едно от най-популярните животни, отглеждани като домашни любимци. Тя също така е и най-предпочитаното животно за лабораторни изследвания.
Мишката е доста интелигентно и умно същество. Тя е много любопитна, дружелюбна, изключително приспособима и много лесно се опитомява.
Тези животни се отличават с богат и интересен обществен живот. Те принадлежат към ред Гризачи и по-точно са от семейство Мишевидни.
Размерите им са малки – дължината на тялото, заедно с опашката достига максимум 10 сантиметра.
Белите мишки са произлезли от сивите си домашни събратя, които често предизвикват неприязън у хората. Тук е мястото да споменем, че сивите домашни мишки не могат да бъдат опитомени и отглеждани като домашни любимци. Но приликата между двете разновидности е може би основната причина някои хора да не харесват Белите мишки. А всъщност, отглеждането им е наистина забавно, особено, ако те живеят в група. Животът в подобни групи си има своите строго определени обществени правила и йерархия.
По принцип, Белите мишки са стадни животни. Техните диви роднини също живеят на групи в естествената си среда.
Интересно е, че всеки новодошъл в стадото първо се изучава много подробно посредством душене. След това обаче към него се подхожда с пълно безразличие и пренебрежение. Необходимо е доста време за да може „гостът“ да се „социализира“ и групата да го приеме като пълноправен член.
Белите мишки са много предпазливи животни, което е белег за тяхната интелигентност.
Те могат да се отглеждат в обикновена метална клетка или в някой по-голям буркан. На дъното се посипват стърготини, които предварително сте размесели с торф. Това се прави с цел поглъщането на неприятните миризми.
Също така, в жилището им можете да построите малка къщичка на няколко нива, които са свързани помежду си посредством стълбички или гредички. В тази къщичка се поставя съд, който да играе ролята на гнездо, например малка саксийка.
В клетката трябва да има парченца плат или хартия. Те ще послужат за тапициране на саксийката, която Белите мишки ще използват за свое леговище.
Оборудването на клетката е напълно завършено, когато в нея се добавят и съдове, в които ще се слага храната и водата на белите питомци.
Къщичката на Белите мишки трябва да се чисти на всеки 4-5 дни.
Това означава „тапицерията“ да бъде изхвърлена, а в клетката отново да се поставят чисти материали за направата на нова.
Мръсните стърготини по пода на клетката също се изхвърлят и се подменят с чисти.
В случай, че тези съвети се спазват, в жилището няма да има никакви неприятни миризми и отглеждането на Бели мишки ще се превърне в едно истиско удоволствие. Тези приятели имат нужда от много движение и разнообразие. Това е много важно за тяхното правилно отглеждане. Ето защо е добре да им добавите различни приспособления за игри, като например люлки и въртележки.
Белите мишки много се привързват към своите стопани и с удоволствие се приближават до него. Не само защото знаят, че ще получат храна, а и защото по този начин се забавляват. Обичат да се катерят и при протегната напред ръка.


Ключови думи: бели мишки, отглеждане, хранене, клетка, постелка клетка, чистене клетка,