Размножаване на канарчета в изкуствена среда

Инстинктът за запазване на вида при животните е много силен и може да се каже, че целият им живот е посветен единствено на това.
Всеки отделен вид животно спазва определени форми на поведение в размножителния период. При канарчетата е характерно, че мъжкият започва да издава различни сигнали, с които разкрива намеренията си пред женската.
Песента също е един от тях. Тези прекрасни звуци, които канарчетата издават и които са основната причина да ги отглеждаме като домашни любимци, всъщност са важна част от техния начин на живот. Песента на канарчето има най-различни приложения. Едно от тях е ухажването на женската в размножителния период.
В естествената им среда, самците често стигат до конфликт помежду си заради териториални претенции и борба за вниманието на женската. Тези конфликти могат дори да прерастнат в открит бой, при който победеният отстъпва. По време на евентуалната битка женската запазва пълно спокойствие.
След като единият от мъжките вече се е предал, победителят започва яростно да ухажва женската, докато тя отстъпи и тогава двамата започват да вият гнездо.
В домашни условия обаче това се развива по различен начин. Тук територията е ограничена, а и женските стават по-своенравни и ухажването от страна на кавалера протича по-дълго и по-трудно.
Размножаването на канарчетата в изкуствена среда е истинско предизвикателство и ако всичко се развие успешно и двойката канарчета започне да мъти, това означава, че сме се грижили добре за тях.
Женското канарче снася до шест яйца, всяко от тях с тегло около 2.0 - 2.5 грама, а процесът на мътене продължава 14 дни.
За да протече всичко нормално, поставете предварително в клетката купчина пръчки и върху него кръгла кошничка, която да изпълнява ролята на гнездо. За оформяне на гнездото, женската ще се нуждае и от някои допълнителни средства, които също трябва да й бъдат подсигурени – трева, калчища или разкъсани малки парченца плат. С тях тя ще постели гнездото.
След като процесът на мътене завърши, малките канарчета се излюпват. Те имат розово-червеникав цвят, със светли власинки по гърба и главичката. Очите им са затворени, а ушните канали са сраснали. Теглото им е от 1.2 до 1.8 грама.
Още след 4-5 дни от излюпването по тялото им започват да се появяват зачатъци на първите истински пера. Очичките също започват да се отварят.
Майката храни пиленцата сама и след месец вече те могат да бъдат отделени от родителите си и поставени в друга клетка. Така те ще разполагат и с повече прастранство за летене.
За младите канарчета можете да подготвите кафез с размери 100-50-60 см, съответно дължина, ширина и височина. Храненето е като при възрастните канарчета, но количеството на твърдо свареното яйце е по-голямо и към него се добавят по няколко капки рибено масло.
Преди младите канарчета да бъдат приучени да кълват от хранилката, трябва да им осигурите хранене в малка плитка чинийка, поставена на пода на клетката.


Ключови думи: канарчета, размножаване, отглеждане малки, хранене малки, гнездо