Грижи за ларвите и хайвера на декоративните рибки

В природата непрекъснато съществува опасност за току-що излюпения хайвер, а също така и за поотрасналите ларви.
След като хвърлят хайвера си, женските хищни риби го изяждат много преди да се е развил зародишът. Дори когато хайверът потъне много добре и по чудо успее да избегне вниманието на своите родители-канибали или на другите хищни риби, опасността пак си остава. Заплашват ги много неща. Като се тръгне от недостиг на храна, до промени в атмосферата или различни видове болести. Освен това трябва да прибавим и опасността от всички по-големи риби, хищните ларви на други водни животни и така нататък. Списъкът е безкраен.
Природата обаче винаги е много старателна и изобретателна, особено що се отнася до съхраняването на вида на който и да било организъм. Един от способите за запазване на видовете е например изхвърлянето на много по-голям брой яйца от необходимото.
Тук можем да включим също и огромните грижи, на които на някои от рибите е вродено да полагат за своя новоизлюпен хайвер. Такива са например Цихлидите.
За разлика от хайвера на рибите в естествената им среда, този, който ние отглеждаме в авариума не е изложен на повечето от посочените опасни явления. Разбира се, за сметка на това при неговото отглеждане съществуват много други различни опасности. Това са например замърсяването на средата, в която е станало изхвърлянето му. Може също да добавим и евентуалната опасност от спадането на температурата, както и по-яркото и силно от нормалното осветление и много други подобни фактори.
Ето защо на всички, които са избрали да отглеждат като домашни любимци различни видове аквариумни рибки, им предстои да положат доста грижи.
Най-напред едно такова голямото потомство, особено ако то се отглежда в малкото аквариумно пространство, изисква изкуствено аериране на водата.
Трябва да се внимава и за забравените в съда за размножаване охлюви. Те могат съвсем набързо да изядат доста голям брой яйца, а също така и още нераздвижилите се ларви.
Малко по-късно обаче, когато ларвите започнат да се раздвижват, охлювите започват да играят положителна роля. Те изяждат излишната храна и така предпазват живота в аквариума от отровите, които могат да бъдат отделени при разлагането й.
Подвижните ларви имат нужда от достатъчно храна, но също трябва да се внимава в дозите, защото при системното прехранване водата силно се замърсява и ларвите умират.
За повечето от ларвите фината жива храна е много голям деликатес. В стремежа си да предоставим най-доброто за нашите домашни любимци, ние често без да искаме надхвърляме многократно оптималната доза. И ето резултата - неизядените Науплии /ларвите на циклопсите/ бързо нарастват и започват да хапят ларвите на рибите.
По-едрите хапки храна също са много опасни за ларвите, тъй като те могат лесно да се задавят.
Най-важното, което ви е необходимо да знаете за храната е това, че тя трябва да бъде разнообразна. Променяйте я често и само така вашите декоративни рибки ще растат здрави и щастливи.
В случай, че ларвите заболеят, лечението е доста трудно. Далеч по-лесно е те да се предпазят от болестите, отколкото по-късно да бъдат лекувани от тях. Най-добрата превенция се осъществява чрез стриктното поддържане на добра хигиена в аквариума. И не забравяйте, че колкото по-малки са ларвите, толкова по-чувствителни са те.


Ключови думи: декоративни риби, ларви, хайвер, грижи, опазване, съхранение