Размножаване на костенурките в терариум

Когато са в естествената си среда, обикновено в периода на размножаване мъжката костенурка обикаля около своята избранница, като това е първата част от ухажването. След това започва да я следва и това продължава до момента, в който женската костенурка спре да се движи. Тогава ритуалът на ухажването продължава. Следва леко отдръпване на мъжия, като едновременно с това той се повдига върху лапите си и скрил глава в корубата си, пада върху своята възлюбена. Понякога това се повтаря доста дълго – може да се стигне дори до дни наред, преди да се осъществи оплождането.
Този ритуал се изпълнява и в домашния терариум.
Ако сте по-наблюдателни и упорити, то вие дори можете да станете свидетели и на самото снасяне на яйцата. Обикновено процесът трае малко повече от час. Какво всъщност се случва?
Най-напред женската, с помощта на задните си крака, издълбава дупка. В така подготвеното гнездо, костенурката снася своите яйца, след което внимателно ги покрива с пръст, изравнява терена и с това нейната работа е приключила.
Известно е, че за да започне процесът на мътене на което и да било яйце, е необходимо да му бъде осигурена определена температура. За различните животни, които се размножават чрез снасяне на яйца тя е строго специфична.
Птичите яйца се нуждаят от по-висока температура, за да започне развитието на зародиша – най-често е необходимо тя да бъде около 37 градуса. Точно това е причината, птиците да лежат върху своите яйца.
Костенурката обаче не мъти. Природата се е погрижила за това, нейните яйца да се нуждаят от много по-ниска температура, за да започне развитието на зародиша. В естествената им среда тази температура се осигурява от слънцето.
Терариумът обаче не е изложен на пряката слънчева светлина и за това е необходимо изкуствено да осигурим топлината, необходима за развитието и излюпването на малките костенурки.
Изкуственото мътене се осъществява по следния начин:
Най-напред яйцата биват изровени от гнездото и преместени в широка саксия, напълнена с торф. След това саксията трябва да се покрие със стъкло, за да се запази необходимата влажност, която също играе важна роля в излюпването.
За разлика от птичите яйца, които най-често се излюпват в рамките на месец от започване на мътенето, то за да видят „бял свят“ на мъничките костенурки са необходими около три месеца.
Саксията с яйцата поставяме на място с температура малко над 20 градуса, като се грижим торфът в нея да бъде постоянно влажен.
След излюпването на яйцата малките се преместват в терариума.
Разбира се, той също трябва да бъде топъл. Най-добре ще бъде, ако го поставите на място, където слънчевите лъчи да могат да го огряват през по-голямата част от деня.
Грижите за малките костенурки продължават с правилното им хранене. Към обичайната им растителна храна, могат да бъдат добавени някои минерали и витамини, които да закрепят все още крехкия им организъм.


Ключови думи: костенурки, размножаване, оплождане, време за мътене на яйца, условия за отглеждане на малки