С какво се хранят папагалите в естествена среда?

Хранителният режим на папагалите се състои от семена, плодове, нектар и цветен прашец и в по-малка степен дребни животни. Без съмнение най-важните за папагалите са семената. Развитието на големи и мощни клюнове може да се обясни преди всичко като адаптация към откриването и консумирането на семена. Папагалите най-често консумират плодове, за да получат семена. Много от видовете в Африка, както и Папуа-Нова Гвинея консумират и глина, която освобождава минерали, които им помагат да абсорбират токсичните съединения в храносмилателният им тракт. По този начин папагалите неутрализират токсините съдържащи се в храната им.
Видовете - Lories, Swift Parrot и Филипински висящ папагал, консумиращи нектар и цветен прашец притежават език под формата на четка, който ги улеснява в събирането на тази храна. Други видове също консумират нектар, когато е в наличност.
В допълнение към храненето със семена и цветя, някои видове ловят и животни. Златнокрилите папагали (Golden-winged Parakeets) ловят водни охлюви, а пък известните в Нова Зеландия Keas се храни с трупове на овце и дори може да убие млад буревестник. Други видове се хранят с дървестни червеи.


Ключови думи: папагал, хранене, естествена среда, Филипински висящ папагал, parrot, feed, food