Хранене и размножаване на Белите мишки

Храненето на Белите мишки няма да ви създаде никакви проблеми, защото на практика те са всеядни животни. Основната им храна трябва да бъде съставена от растителни продукти като житни зърна /може и покълнали/, моркови, цвекло, салата и всякакви други видове зеленчуци. Белите мишки обичат също и месо. Препоръчително е също храненето им със сурови или варени яйца. Зърнените смески за птички също биха свършили добра работа тук, както и стар хляб или сухар. Всъщност както на всички останали гризачи, на Белите мишки трябва да се дава нещо твърдо за гризане, което да им помага да се справят с непрекъснато нарастващите им резци.
Осигурявайте им винаги прясна и чиста вода. Имайте предвид, че нуждата им от вода може да бъде завишена, особено в случай, че храните вашите домашни любимци предимно със суха храна.
Бременността при Белите мишки продължава 21 дни, като броят на малките в едно котило може да достигне 10. Те са слепи и голи, а цветът на телцето е розов. Съвсем лекички са – тежат едва от 0.9 до 1.4 грама.
В размножителния период поведението на Белите мишки е доста интересно. Двамата съпрузи спят в общо гнездо и напълно си поделят грижите за бебетата. Те живеят като истинско задружно семейство. Ако е по-хладно таткото дори топли малките, в случай, че майката е напуснала поради някаква причина гнездото.
Малките бели мишлета започват да се окосмяват още на третия-четвъртия ден от раждането си, а след седмица те са вече напълно окосмени. На единадесетия и дванадесетия ден им се появяват и предните зъбки, така че те вече започват да правят първите си опити да гризат. Точно по това време и майката спира да ги кърми.
Очите на бебетата се отварят напълно в края на втората седмица от раждането им.
След като белите мишлета поотраснат и вече могат да се справят самостоятелно, родителите вече престават да се грижат за тях. Разбира се, малките не престават да им досаждат като се катерят по телата им и се мъчат да ги увлекат в игра. В тази възраст младите Белите мишки имат доста енергия за изразходване и тогава са най-игриви. Добре е, ако им осигурите достатъчно катерушки и люлки, които няма да им позволят да скучаят в клетката.
Още четири седмици след своето раждане Белите мишки, въпреки, че още не са пораснали достатъчно, вече са в състояние да се размножават. Все пак е препоръчително да изчакате те да навършат поне седем-осем седмици, преди на свой ред да станат родители.
Женските Бели мишки могат активно да раждат в продължение на около две години.
Продължителността на живота им е до 2.5 годни, като през това време теглото им достига до 25 грама, а дължината от главата им до края на тялото е десетина сантиметра. Толкова е дължината и на опашката им.


Ключови думи: бели мишки, хранене, размножаване