Хранене на канарчетата в домашни условия

Храната на канарчетата, както и на всички други домашни любимци, също трябва да бъде разнообразна. Канарчетата са зърноядни и тяхната основна храна са семената.
В естествената си среда те се хранят със семена на треви, плодове, а също си ловят и насекоми.
Когато отглеждате канарче у дома, можете да му купувате специални смески от специализираните магазини, които се състоят предимно от канарено семе, семена на лен, коноп, рапица и диво просо. Тази смеска използвайте като основна храна за вашия домашен любимец.
Разбира се, когато сезонът позволява това, менюто на канарчето може да бъде разнообразено с някои зелени растения. Много подходящи са например салатите или листната маса на глухарчето. И двете растения са леснодостъпни, така че няма да ви затруднят особено.
Глухарчето се среща навсякъде и може би точно заради това, че е толкова разпространено, много хора не предполагат, че то е един истински биостимулатор. Глухарчето е много полезно, защото съдържа микс от витамини и дори специалистите го препоръчват за лечение на автитаминоза при хората.
Можете да се запасите с по-голямо количество от тази ценна билка и да я добавяте като съставка от храната на канарчето през цялата година. Това е много лесно – листата, дръжките и цветовете се откъсват и изсушават за няколко дни на сянка. След това можете да ги стриете на прах и да ги държите на сухо място. Само не забравяйте да ги съхранявате в хартиен плик, а не в полиетиленово пликче, за да избегнете запарване. Така приготвеният прах може да се добавя към всяка хранителна смеска през цялата година.
Поне веднъж седмично добавете в менюто на канарчето покълнали зрънца. Това се прави с цел осигуряване на повече Е и В2 витамини, на които кълновете са много богати.
Можете да разнообразявате храната на вашият домашен любимец и с други зеленчуци и плодове като парченца от моркови, цвекло, ябълки, круши, дори домати. Канарчето с удоволствие ги похапва.
При по-продължително приемане на моркови, птичката променя окраската си и тя става по-червена. Това се дължи на действието на каратотина, с който този зеленчук е прочут. Морковът съдържа още и витамини B1, B2, РР, С, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед, както и някои незаменими аминокиселини.
Добре е от време на време да давате на канарчето парченце жълтък от твърдо сварено яйце. Можете да го натрошите върху зърнената смеска – вашият домашен любимец с радост ще си похапне от него.
Черупките на яйцата са чудесен източник на калций, така че не ги изхвърляйте. Те също могат да бъдат ситно натрошени и добавени към менюто на канарчето. За тяхното дезинфекциране можете да се погрижите, като предварително ги запечете във фурната.
Вместо черупки от яйца, може да използвате и натрошен на ситно тебешир.
Парченце сухар или бишкота, закрепени между пръчките на клетката също би могло да свърши много полезна работа. Канарчето обича да си отчупва трошички от тях, което от своя страна е полезно и за поддържането на доброто състояние на клюна му.


Ключови думи: канарче, хранене, подходящо меню