Късокосместа европейска котка

Тази порода котки има по-голями размери в сравнение с Ангорската котка.
Тялото на Късокосместата европейска котка е доста масивно, а главата е по-малко топчеста в сравнение например с тази, на дългокосместите породи.
Гърдите са доста широки, като впечетляват с един добре развит гръден кош. Също така тук имаме и един доста широк и отлично оформен нос.
Краката и опашката на Късокосместа европейска котка са по-дълги от тези, на ангорските им събратя, а козината е доста гъста, къса и лъскава.
Съперничеството за грабване на човешкото внимание между атрактивните дългокосмести породи котки и Късокосместата европейска котка датира от векове. Дълго време тази по-скромна на вид порода не е могла да измести от центъра на вниманието пищните си персийски и ангорски родственици.
През годините, Късокосместата европейска котка все пак успяла да насочи вниманието към себе си, като си извоювала име на отличен ловец и с това спечелила много симпатии от страна на хората.
В резултат на това селекционерите все повече и повече започнали да й обръщат внимание и по този начин били създадени много разновидности на тази порода. Някой от тях са изключително красиви и изящни, при това котките от тази порода са популярни с високата си устойчивост на различни видове заболявания, а също така се славят и с добър нрав.
Ето защо в наши дни Късокосместа европейска котка е много популярна след любителите и е особено чест домашен любимец в повечето домове.
Разбира се, стандартите на породата са определени със строги правила.
Късокосместите европейски котки могат да бъдат срещнати в най-различни окраски, някои от които доста нестандартни, като например в лилаво или синкаво.
Чистопородните Късокосмести котки със синкав цвят, които са наричани още малтийски / понякога можете да ги срещнете като руски или италиански/ се славят със своите прекрасни сиво-сини оттенъци.
Ако котката има такова оцветяване, то тогава всички евентуални петна по нейната козина, както и чернеещите нюанси, се считат за недостатък и отклонение от породата. Тъмното оцветяване на носа и тъмните стъпала също са задължителни. Очите им са оранжево-жълти. Зелените очи отново се считат за недостатък.
Козината на тези котки трябва да е по-скоро светла, отколкото тъмна и едно такова интересно и необичайно оцветяване е много впечатляващо за хората. Обикновено то предизвиква силен интерес и възхищение.
Срещат се и Късокосмести европейски котки със светло-пепелява козина. Тогава носът и стъпалата на животното са оцветени в приятен шоколадово-кафяв оттенък, а очите им са тъмножълти.


Ключови думи: късокосместа котка, европейска късокосместа котка, видове, разновидности