Замразената храна в менюто на аквариумните рибки

Един от вариантите за пълноценно хранене на декоративните аквариумни рибки е да използваме замразена храна.
Замразената храна, може да издържи съхранение до половин година, а в някои случаи и дори повече.
Замразяването играе и обеззаразяваща роля, защото така лесно се унищожават повечето вредители и болествотворни организми.
През лятото, когато живата храна е в изобилие, можете да се запасите с повече от нея и да я подложите на замразяване. Това изобщо не е трудно и не отнема почти никакво време, а ще можете да я използвате дълго и по този начин да разнообразявате менюто на вашите домашни любимци през дългите зимни месеци.
Какво трябва да направим? Необходимо е уловената вече храна да се раздели на порции. Големината на тези порции трябва да съобразите с броя на декоративните рибки в аквариума. Общо взето, дозите трябва да са толкова големи, че да бъдат оползотворени на едно хранене. Защото веднъж размразена, храната не бива да се замразява повторно.
След като определите порциите, опаковайте ги в малки пакетчета. За тази цел може да се използват полиетиленови торбички или още по-добре – малки пластмасови кутийки. След това пакетчетата се поставят в камерата на хладилника.
Ако не разполагате с малки пластмасови кутийки, можете да използвате и обикновени формички за ледени кубчета. Те са идеални за целта.
Замразената храна е напълно пълноценна и тя по нищо не отстъпва на прясната.
В някои държави, например в Съединените Американски Щати, тази храна е особено популярна и много предпочитана от акваристите.
Но разбира се, това съвсем не означава, че трябва да изхранвате вашите аквариумни любимци единствено със замразена храна. Дори напротив, храненето на декоративните рибки трябва да бъде възможно най-разнообразно. Всяка храна, колкото и да е полезна и пълноценна тя, трябва да периодично да бъде заменяна с друга.
Правилният подход е единствено в разнообразното хранене.
Живата храна има едно особено предимство. Това е, че чрез нея можем да поддържаме живи първичните инстинкти на нашите любимци. Със своите движения и опитите си да избягат, живите организми дразнят рибките и ги подтикват към движения, които иначе те нямат нужда да правят, тъй като аквариумът все пак е една изкуствена среда, която не може напълно да заменени естествената. Но забелязвайки тази жива и толкова примамлива храна, нашите малки приятели започват да използват своите вродени инстинкти на ловци. А това наистина е чудесно.
Както вече споменахме, замразената храна е почти лишена от вредители и болестотворни организми и можем да бъдем напълно спокойни - тяняма да пренесе по рибките излишни зарази.
Разбира се, здравите риби в повечето случаи лесно успяват да се прадпазят от паразити и болестотворни организми. Но ако тези организми са твърде много или пък рибките сас отслабени сили, тогава доста лесно може да се стигне до заболявания или смърт.
В този смисъл,когато храним нашите декоративни рибки със замразена храна, ние ги предпазвамеи от евентуални заболявания.


Ключови думи: аквариумни риби, замразена храна, съхранение, предпазване от заболявания, обеззаразяване на храна