Отглеждане на канарче в клетка - паразити и травми

Здравословното състояние на канарчето може да се разпознае по неговото поведение. Здравото канарче има лъскави пера, храни се нормално, пее и се къпе с удоволствие. Наблюдавайте също така и краката му – там не трябва да има образувани струпеи.
Ако вашият домашен любимец обаче не иска да се храни, има омърлушен вид с настръхнала перушуна и не пее, то това е сигурен признак, че здравословното му състояние не е добро.
Причините могат да бъдат най-различни, като например грешки в неговото хранене или пък птичката може би е нападната от паразити.
Тук ще изброим някои от тях, както и начините, по които те могат да бъдат отстранени.

Кокошинки
Това са малки кафяво-червени кърлежи /дължината им е около един милиметър/. Кокошинките се крият в цепнатините на клетката или в порите на пръчките, които сме поставили в клетката за кацалки. Нощем те нападат спящата птичка и смучат кръвта й. Това предизвиква силен сърбеж и канарчето често се пощи.
Ефикасен начин да се справим с кокошинките е да дезинфекцираме клетката с вряла вода, а пръчките за кацане е най-добре да бъдат изварени. Цепнатините на клетката може да обработите допълнително с дезинсектиращ препарат.
Може да си направите също и капан за кърлежи – в клетката се поставя клонче с предварително издълбана сърцевина, където кърлежите се крият през деня. Така те могат лесно да бъдат отстранени и унищожени.

Крастни кърлежи
Това са друг вид микроскопични паразити, които живеят върху краката на канарчето. Болните канарчета се отличават с появата на бели струпеи по краката. Тези кърлежи предизвикват гнойни възпаления по кожата и трябва да бъдат отстранени веднага. Това се прави, като краката на канарчето се намазват с глицерин, което размеква струпеите. После те лесно се отстраняват с помощта на пинцета. Необходимо е заболелите птички да се намазват с карболов мехлем през няколко дни, в продължение на десетина дни.
Клетката също трябва да бъде дезинфекцирана.

Пухоперояди
Тези паразити нападат кожата на канарчето, като се хранят с пух, пера или излющена епидерма. Снасят яйцата си върху главата на канарчетата или под крилата и долната част на коремчетата им. Тези места трябва да бъдат внимателно третирани с глицерин, в който са добавени и няколко капки негувон /0.1-0.2%- ов разтвор/. Клетката също трябва да бъде изварена и дезинфекцирана.

Травми
Един често срещан проблем при отглеждането на канарчето в клетка е това, че то няма възможност да пили ноктите и човката си така, както това правят неговите събратя, живеещи в естествени условия. Нарастналите прекомерно нокти могат да се изрежат внимателно с помощта на нокторезачка, а излишният рогов слой в областта на човката се отстранява с пиличка. Най-добре ще бъде за подобна операция да се обърнете към ветеринарен лекар.
При счупване на нокът, раната може да започне силно да кърви. Тогава тя трябва да бъде третирана с йод или кислородна вода и да бъде превързана.
Ако канарчето е счупило някое от перата си, не го отрязвайте. Перото трябва да бъде внимателно отскубнато.
Но внимавайте с тази операция, защото ако перото е още растящо, това пак може да предизвика силно кървене.


Ключови думи: канарче, паразити, травми, лечение, превенция, кокошинки, крастни кърлежи, пухоперояди