Раждането на малките котенца

Бременността при котките трае около 35 дни. Няколко дни преди раждането, бременната котка става много неспокойна. Тя все повече започва да се усамотява и търси да легне на места, където няма да бъде обезпокоявана. Точно в този период е необходимо да се осигури някакво подходящо съндъче или кошница. Можете да постелите на дъното стари дрехи или слама. Картонените кутии не са особено подходящи, защото структурата им лесно може да бъде разрушена.
Домашната котка обикновено избира за своето раждане най-затънтените места в жилището, като много често ни изненадва с котенца в гардероба или други шкафове, в които обикновено държим дрехи и бельо.
Ако това се случи, внимателно преместете бебетата в кошницата или сандъчето, което сте предвидили за тази цел и ги поставете на по-удобно за вас място, което обаче също трябва да бъде достатъчно защитено. Обикновено майката се примерява с новото положение и нещата тръгват в нормалния си ход.
Има случаи обаче, когато котката проявява по-голямо упорство и щом остане насаме с малките си, отново ги премества на място, което тя предпочита. Тогава процедурата трябва да бъде повторена.
Внимавайте също и с любовта си към малките котенца, защото майката не обича да я притесняват. Тя се страхува за сигурността на своите бебета и ако й досаждате прекалено често, счита за свой дълг да ги предпази. Така отново започва да обмисля преместването им.
Домашната котка ражда обикновено от 4 до 6 котенца. Те са слепи и нямат зъбки, но за сметка на това са напълно окосмени. Могат да пълзят, като така се придвижват до майчината гръд за да бозаят. В първите си дни, новородените котенца се нуждаят само от сън и храна. Точно тогава те не трябва да бъдат обезпокоявани в никакъв случай. Майката ги кърми по няколко пъти на ден, като през първите дни почти не се отделя от тях. Тя усърдно ги „мие“ облизвайки ги с език и е много грижовна. Когато напуска леговището – най-често само за да се нахрани и да пие вода, котката-майка постоянно е нащрек и ако чуе мяукането на бебетата, веднага се връща при тях.
Когато котенцата са нахранени, те са много спокойни. Около деветия-десетия ден от раждането им те вече отварят очички. Козината им също се сгъстява, а теглото им вече се е увеличило почти двойно.
По това време котенцата започват да се движат повече и вече се ориентират добре в околната си среда. Още при появата на майка си се насочват към нея, за да бозаят. Често започват да правят опити да напуснат леговището и тръгват на разузнаване из жилището. Игрите между тях започват да стават все по-смели и не можем да отречем, че са много забавни за гледане. Учудващ е техният инстинкт за ловуване, който се проявява още в най-ранните им игри. Те са толкова изобретателни, че човек може да ги наблюдава дълго време без да се почувства отегчен. Но всъщност точно тези игри са една много важна част от тяхната подготовка за бъдещия им самостоятелен живот.


Ключови думи: котка, раждане, отглеждане и грижи за малки котенца