Обикновената Боа – един необичаен домашен любимец

Обикновено сме свикнали да мислим за Боата като за страшилище. Всички ние сме чували какви ли не ужасяващи истории за големите тропически змии. За този техен имидж обаче са виновни единствено тяхната големина и сила. Но толкова ли е страшна Боата в действителност?
Обикновената Боа обитава предимно гъстите гори на Южна Америка. По-рядко може да се срещне в Мексико и Централна Америка. Най-дългите екземпляри достигат до 5 м. Кожата на Обикновената Боа е много красива, оцветена е в жълти и кафяви тонове, а по гърба могат да се забележат по-ярки петна.
Тя живее само на сушата, но е добър плувец. Ако се наложи, Обикновената Боа може да преплува доста широки реки. Известен е и случай, когато тази змия е преплувала успешно 320 км в океана от Венецуела до остров Сан Винсънт!
Обикновената Боа ражда своите малки / от 15 до 67 на брой/ живи. Тя мъти яйцата в тялото си. Що се отнася до храненето, най-често нейна жертва са дребни птици и бозайници, но не се отказва и от гущери и други, по-малки змии. Характерно за нея е, че поглъща живи по-дребните животни. С по-едрите предприема друга тактика – след като ги улови, първо се увива плътно около тялото им за да ги удуши.
Звучи невероятно, но Обикновената Боа много бързо и лесно може да се привърже към човека и дори нещо повече – да му стане незаменим помощник. Южноамериканските индианци например, от векове се възползват от услугите на тази голяма змия и дори я боготворят. Техните разкази относно опита им в отглеждането на Бои, напълно могат да преобърнат нашите представи за това животно.
Дори и днес, в много южноамерикански села Обикновената Боа се отглежда като обичан и уважаван домашен любимец. Хората с охота я приемат, защото тя с настървение унищожава мишките и плъховете в техните домове. Собствениците на такива домашни любимци споделят, че те са много по-чистоплътни, отколкото което и да било друго домашно животно, а кожата им е суха и чиста. Освен това Обикновената Боа е хвалена също и като отличен домашен пазач. При това съвсем непретенциозен откъм грижи.
И нищо чудно, защото кой друг домашен любимец ще се задоволи да го храните само веднъж на два-три месеца? Всъщност, разхода за храна, споделят собствениците на Боа, е едва 5 заека на година. Как ви се струва - удобно, евтино и практично, нали?
Освен всичко останало, тези змии силно се привързват и към децата. Подобно на кучетата, те използват всеки удобен случай да излязат на разходка заедно с тях. Домашната Боа неотлъчно следва малкия си стопанин и зорко следи да не му се случи нещо лошо. Тя е надежден и верен бодигард, който веднага реагира при опасност, като нападение от някоя нейна отровна братовчедка например.


Ключови думи: обикновена боа, среда на живот, отглеждане у дома, хранене, отличен пазач за вкъщи