Сезонният деформизъм при птиците – защо птиците изглеждат различно през лятото и зимата

Перата осигуряват на птиците не само механична, но и сигурна топлинна защита. Тоест перата първо предпазват тялото на птицата от наранявания и второ, те им помагат да запазят своята телесна температура. По форма и предназначение перата на птиците са доста разнообразни. Но тези, които най-вече отговарят за тяхната топлинна защита и окраска са така наречените контурни и пухови пера.
Контурните пера разполагат с едно доста твърдо стъбло, от което в две посоки /под ъгъл от около 45 градуса/ излизат успоредни разклонения. Под същия ъгъл, от тези разклонения излизат и други, успоредни разклонения, които са съвсем тънки. Те обаче са здраво сплетени помежду си с помощта на специални кукички и по този начин образуват една единна, плътна и еластична повърхност.
Контурните пера са плътно наредени едно до друго и така очертават външните контури на птицата. Тоест, точно те придават на птиците тяхната форма.
Под контурните пера е разположен още един слой, който вече е от пухови пера. Тези пухови пера нямат твърдо стебло като контурните и в сравнение с тях са много по-нежни и много по-меки. Всъщност предназначението на пуховите пера е едно - в тях да се задържа топлозащитен слой от въздух. Тоест, те играят ролята на топлоизолатори.
Защо птиците сменят перата си?
Все пак, колко и да са здрави, перата на птицата се повреждат и ето защо е нужно периодично те да се подменят с нови. Тази подмяна става в определено време на годината и се нарича линеене. Така че, напълно нормално е ако перцата на вашият домашен любимец започнат да падат точно поради тази причина.
Много видове птици, които живеят в страни с умерен климат и не отлитат на юг през зимата, линеят два пъти през годината. Всичко това се отразява на външния вид на птиците.
През зимата както контурните, така и пуховите пера са доста повече, отколкото през лятото. И обратно - през лятото контурните пера на вашия домашния любимец са значително по-малко, отколкото са били през зимата. Причината е, че зимните пера на птиците имат за цел да ги предпазят от изстудяване. Те така добре успяват изолират тялото на птицата, че дори и в най-големите студове тя запазва нормалната си температура.
Друга разлика между лятното и зимното оперение при птиците е големината на контурните пера. През студения сезон на годината контурните пера са по-големи и образуват по-плътна покривка върху тялото.
Смяната на лятното оперение на птиците със зимно понякога е свързано и със смяна на цвета на тяхната окраска. Това разбира се, няма как да не рефлектира върху цялостния вид на птицата. Ето защо някои от птиците изглеждат по един начин през топлите летни месеци и по съвсем различен през зимата. Но всъщност това не е толкова лошо, защото така ще имате един домашен любимец с две различни окраски.


Ключови думи: птици, смяна на пера, сезонни промени