Гигантските папагали – верни съпрузи и опасни побойници

Няма спор, че папагалите са едни от най-красивите и забавни птици. Счита се, че те са пренесени за първи път в Европа от воините на Александър Македонски. По-късно римският император Елахабал хранел лъвовете си с тези живи украшения. Но това е миналото. Днес папагалите са много обичани от хората и тяхната красота, тромавата им походка,както и възможността им да произнасят думи или фрази и най-вече изключително забавното им поведение като цяло, ги правят много популярни като домашни любимци по домовете в цял свят.
Сред гигантите в света на папагалите е Синьо-жълтият Ара. Той достига почти 1 м. на дължина, като само опашката му е около 50 см. В природата Синьо-жълтият Ара гнезди в хралупи. Процесът на мътене трае 25 дни. Обикновено се излюпват едва 2-3 папагалчета. Те са с голи телца и напълно безпомощни. Едва когато достигнат до 2-3 месечна възраст, те напълно заприличват на своите родители .
Въпреки, че ние, хората, възприемаме звуците, които папагалите издават, като постоянни караници, Синьо-жълтите Ара са верни съпрузи и тяхната любов трае цял живот. Известен е случай, при който мъжки Синьо-жълт Ара е прекарал няколко дни на мястото, където била загинала неговата другарка в живота. Мъката по нея била толкова силна, че „вдовецът“ не можел да помисли нито за вода, нито за храна. След няколко дена скръб, той вече бил толкова изнемощял, че позволил на хората да го хванат без особено съпротивление. Така този папагал се превърнал доброволно в домашен любимец и прекарал остатъка от живота си при своите стопани.
Червеният Ара е сравнително по-рядък, но също е добре познат като декоративна птица. Интересен факт е, че в Северна Ирландия са били отглеждани в напълно свободни условия цяло семейство от този вид. Птиците летели из околността и нощували на един стар бук с хралупа.
Но Араканга, както е другото название на Червения Ара, е много силна птица, която при определени обстоятелства може да бъде дори опасна. Много често, някои от по-злонравните папагали от този вид, извършват нападения върху гледачите си в зоопарковете. Известен е дори случай, при който, папагал буквално разкъсал куче, което се опитвало да го нападне. Ето защо, с тези пъстри красавци трябва да се действа внимателно. Но папагалът Ара вече така или иначе си е спечелил славата на побойник и това принуждава гледачите в зоопарковете да избягват да го поставят в клетките на по-дребни птици.
И накрая, още един любопитен факт – папагалите Ара са известни със своето дълголетие. Въпреки , че техният геном е по-малък, в сравнение с този, на други животни-дълголетници, тези очарователни птици могат да доживеят до 90-годишна възраст. Учените отдавна се мъчат да разгадаят тяхната тайна, но засега усилията им не са увенчани с успех.


Ключови думи: големи папагали, любопитни факти