Хатерия - днешният съвременник на динозаврите

Хатерията (Sphenodon punctatum) е запазена единствено по част от крайбрежието на Нова Зеландия и на външен вид много прилича на гущер. Тя има тяло, покрито с люспеста кожа и дълго 70-75 см. Окраската й е зеленикаво кафява и изпъстрена с по-светли петънца. Гърбът на Хатерията е украсен с гребен от бяла кожа, във формата на малки триъгълничета. Опашката е покрита с твърди шипчета, а на главата има две огромни тъмни очи. Характерно за Хатерията още е, че тя може да издава силни звуци.
И сега следва най-интересното – това „живо изкопаемо“ разполага с още едно допълнително око. На пръв поглед то не се забелязва, защото е скрито под кожата в теменната част на главата. Третото око на Хатерията всъщност не притежава способността да вижда, въпреки че е снабдено с характерните за всяко око леща и мрежа от нервни окончания. Учените смятат, че това око е чувствително към светлината и към температурата на околната среда.
При новоизлюпените Хатерии, теменното око е ясно изразено на върха на главата като голо петно, което е заобиколено от люспи, силно наподобяващо формата на малко цветче с листенца.
Тези необикновени животни държат рекорда за най-дълго ембрионално развитие сред влечугите. Яйцата на Хатерията се излюпват много бавно – за период по-дълъг от година.
Подобно на другите влечуги, Хатерията изкопава дупка в земята и там снася своите яйца. Тя не полага особени грижи за да ги прикрие, тъй като по местата, където живеят тези необикновени животни няма хищници. Това е и причината за техният спокоен нрав. Тези „триочковци“ обикновено са изключително спокойни и равнодушни.
Хатерията е активна през нощта, а през деня се излежава и пече на слънцето. Сред малките скалисти острови, където тя живее, компания й правят само пингвините и малките буревестници. Всъщност точно буревестниците осигуряват безгрижния живот на Хатерията, защото обилно наторяват с изпражненията си почвата и така създават идеални условия за развитие на множество насекоми. И ето, изхранването на Хатерията е напълно подсигурено.
Но това не е всичко. Буревестниците също така дават и квартира на Хатерията. Те издълбават дупки за своите яйца, а влечугите им стават съквартирантни. Всъщност птиците почти през целия ден ловят риба и са навън, като ползват дупката само нощем и в периода на мътене на яйцата си. Това е добре дошло за Хатериите, които имат точно обратния режим. По този начин мирното съжителство между птици и влечуги е абсолютно гарантирано.
Хатерията държи и още един рекорд – тя е най-студенолюбивото влечуго на Земята и живее при температура около 10 С. Понякога е активна дори и при нищожните 7 С. Тя изпада в краткотраен зимен сън само през някои по-студени зимни дни.
Хатерията е сред дълголетниците измежду влечугите. А характерният за нея бавен растеж , кара учените да предполагат, че отделни индивиди може би достигат дори до стогодишна възраст.


Ключови думи: хатерия, произход, студенолюбиво влечуго, среда на живот,