Да оборудваме клетката на Вълнистите папагалчета

Те са едни от най-дребните представители на папагалите и живеят свободно на ята в почти цяла Средна и Южна Австралия. През 1840 г. Вълнистите папагалчета са пренесени в Европа, където ги приемат с голям ентусиазъм. В наши дни, те са едни от най-разпространените домашни любимци.
Перата на Вълнистите папагалчета са цветни и много различни при съответните разновидности. Срещат се както зелени, сини, жълти, така и съвсем бели папагалчета. Те са много общителни и подвижни птици и съответно – шумни. Едно от големите им предимства е, че се размножават много лесно, дори в домашни условия. За разлика от другите породи папагали, които изискват много повече специфични условия при отглеждането им ,Вълнистите папагалчета не са капризни и всеки един от нас би могъл да ги отглежда без да срещне особени трудности.
Те са много дружелюбни и общителни птици и бързо свикват с човека. Сприятеляват се с лекота и особено много се радват, когато заедно със стандартната си храна получават и по някое допълнително лакомство.
Интересен факт е, че папагалите хвърчат само по необходимост, а не за удоволствие. Всъщност, в естествената си среда те преодоляват по-малките разстояния пеша. Ето защо не е задължително да ги пускате често за разходка извън клетката.
Обикновено такива свободни разходки из жилището се препоръчват от специалистите поради факта, че при продължително застояване на птичката в клетката може да се стигне до отпускане на мускулатурата й. Но когато става дума за Вълнистите папагалчета, тук определено няма такава опасност. Те са толкова живи и подвижни, че просто не могат да се застоят на едно място. Вълнистото папагалче, подобно на останалите си родственици, умее великолепно да се катери по различни повърхности, благодарение на гъвкавите си крачка и сръчния си клюн.
Тези домашни любимци са много изобретателни в своите игри и ако обзаведете клетката им по подходящ начин, те няма да изпитват никаква нужда да я напускат. В този случай, дори и да бъдат пуснати свободно на разходка из жилището, папагалчетата просто ще кацнат някъде и ще започнат да обмислят как да прекарат свободното си време. Има вариант, при който те могат да направят и доста бели, като например да скъсат листа от цветята във вашите саксии или да удрят силно с клюна си по мебелите.
Препоръчително е височината на клетката, в която ще отглеждате Вълнистите папагалчета да бъде поне 120 см. Съответно дължината и ширината трябва да бъдат 50 см и 110 см. Поставете в нея достатъчно стълбички и люлки, защото папагалчетата ще оценят по достойнство този жест и ще си играят там с часове.
Можете също така да им давате и други предмети за игра. Те са доста любопитни и винаги ще намерят начин да се забавляват.


Ключови думи: вълнисти папагали, произход, размери клетка, летене, ходене