Как Вълнистите папагалите общуват помежду си

Когато в клетката на самотен мъжки папагал се пусне женска, тя веднага събужда неговия интерес.Мъжкият всячески се старае да спечели симпатията й, като прехвърква често около нея. Отначало тя е дистанцирана и държи клюна си отворен, което е вид заплаха. Постепенно обаче двете птици скъсяват дистанцията помежду си. Мъжкият каца все по-близо до женската, а нейната съпротива все повече и повече отслабва.
Като истински кавалер, мъжкият Вълнист папагал продължава да засвидетелства своите приятелски намерения. Той внимателно я кълве отзад по главата, което се приема без особени възражения от страна на женската. След известно време тя дори сама накланя глава към мъжкия, като по този начин му показва, че може да бъде почесана около човката. И така, приятелството между тях е вече налице. От този момент нататък птиците не се разделят и могат с часове да отделят внимание един на друг.
Когато са в естествената си среда, Вълнистите Папагали живеят на големи ята. В тези ята винаги има идеална хармония. Членовете на ятото са единни и заедно извършват всяка една дейност. Можем да кажем, че за тези птици социалният живот е много важен. Ето защо, ако останат сами, те страдат.
Когато говорим обаче за поведението на отглежданите като домашни любимци Вълнисти Папагалчета, нещата придобиват малко по-различен оттенък. Измежду членовете на това значително по-малко ято, могат да се наблюдават повече конфликти, отколкото при дивите им събратя. Много често можем да забележим „скандалджии“ в клетката, които веднага трябва да се отделят. Причините за неразбирателство между обитателите на клетката могат да бъдат много и от най-различен характер. Обикновено става дума най-вече за борба за вниманието на някоя женска. Тези конфликти понякога дори могат да доведат между ожесточен бой между мъжките Вълнисти папагали.
Друга причина за конфликт може да бъде недостатъчният брой гнезда за мътене. Ако две женски например се спречкат за правата си над едно и също гнездо, ние можем да станем свидетели на една доста сериозна агресия. Защото борбата между женските представителки на този вид изобщо не е толкова рицарска, колкото при мъжките.
Ето защо е добре, когато вашите домашни любимци започнат да снасят яйцата си, да им подсигурите достатъчно свободни гнезда. Дори най-добре би било, ако на две женски поставите 3 гнезда.
В случай, че искате да имате по-близки отношения с вашите домашни любимци, трябва да имате предвид следните неща. Ако Вълнистото папагалче се отглежда в самостоятелна клетка, тогава шансовете да се сприятели със своя собственик са много по-големи, отколкото ако птичката живее в група. Това важи и ако сте решили да обучавате вашия домашен любимец да говори, например. Но тук трябва да споменем, че Вълнистите папагалчета доста трудно се научават да говорят. За целите на подобно обучение специалистите съветват да се избират млади самотни мъжкари. Тренировките са дълги и продължителни, но в крайна сметка след известен период от време /индивидуален при всяка една птица/ папагалчето може да се научи да изговаря някои думи.


Ключови думи: вълнисти папагали, поведение, опознаване, обучение